SPORNO FORMIRANJE KAMATA

Udruga Franak HNB-u prijavila Zagrebačku i Splitsku banku

15.02.2013 u 14:36

Bionic
Reading

U pet hrvatskih gradova, a u Zagrebu točno ispred Hrvatske narodne banke Udruga Franak okupila je svoje članove u protestu protiv Zagrebačke banke i Societe Generale Splitske banke koje su prijavili zbog prijevare

Prijevara je, kažu, pokušati retrogradno primijeniti Zakon o potrošačkom kreditiranju na sve kredite u portfelju, odnosno i na kredite koji su ugovoreni prije izmjena Zakona.

Time se čini klasična prijevara i na to HNB mora reagirati, poručili su članovi udruge Franak.

ZABA: Radimo sve po zakonu

Na prijave Udruge Franak regirala je Zagrebačke banka s tvrdnjom da posluje profesionalno i savjesno se pridržava svih mjerodavnih propisa.

'Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju definirale su da se od siječnja 2013. promjenjiva kamatna stopa mora podijeliti na fiksni i varijabilni dio, koji mora biti jasan i poznat poznat potrošačima.

Zagrebačka banka je u cjelini i konzistentno uskladila svoje Opće uvjete poslovanja s novopropisanim standardima transparentnosti određivanja kamatne stope, te su novi Opći uvjeti poslovanja jednako primjenjivi na sve njene klijente, odnosno na sve kredite odobrene potrošačima', navodi se u priopćenju Zagrebačke banke.

Također, naglašavaju da je banka, imajući u vidu trenutni tečaj švicarskog franka, posebnom odlukom zaštitila sve korisnike kredita vezanih uz CHF od mogućeg povećanja varijabilnog dijela kamatne stope, tako da u slučaju porasta 6M LIBOR-a za CHF kamatne stope ostaju nepromijenjene do 1.7.2014.

Udruga je prijavila Zagrebačku i Splitsku banku zbog povrede odredaba članka 284. Zakona o obveznim odnosima. Prijava je podnesena državnom regulatoru HNB-u te je dostavljena na znanje Ministarstvu financija.

Udruga Franak smatra da Zagrebačka i Splitska banka pokušavaju dovesti u zabludu korisnike kredita koji su ih ugovorili prije 1. siječnja 2010. pozivajući se na članak 11.a Zakona o potrošačkom kreditiranju kod određivanja promjenjivih kamata, a za odnosne korisnike kredita vrijedi samo stavak 5. članka 11.a, kojim se ne propisuje način određivanja kamata.

Od HNB-a zahtijevaju da reagira i spriječi Zagrebačku banku i Splitsku banku u njihovim nastojanjima da svoju samovolju opravdaju zakonom koji ne vrijedi za velik dio postojećih korisnika kredita. To je dovođenje u zabludu postojećih korisnika kredita, koje predstavlja povredu odredaba članka 284. Zakona o obveznim odnosima.

Zahtijevaju da svojim aktom HNB zabrani korištenje CDS-a (kreditni rizik zemlje) i NRS-a (nacionalna referentna stopa) u formulama za izračun PKS-a. Traže i da HNB na prikladan način sankcionira pokušaj Zagrebačke banke i Splitske banke da dovedu u zabludu korisnike kredita koji su ih ugovorili prije 1. siječnja 2010, a zahtijevaju i da HNB općenito određenom regulativom sanira štetu koja se događa svim korisnicima kredita s promjenjivom kamatnom stopom koji su ugovorili to da se promjenjiva kamatna stopa mijenja odlukom banke bez ugovorene formule i bez obzira na banku u kojoj je to ugovoreno.

Takva ugovorna odredba je ništetna po Zakonu o obveznim odnosima, unatoč tome što je ugovorena, smatraju u udruzi.

Na kraju, zahtijevaju i da se prihvate njihove dopune predloženih izmjena ZOKI-ja

'Ako HNB ne podrži njihove prijedloge za dopune predloženih izmjena ZOKI-ja, bit će suodgovoran za sukob odredaba pojedinih zakona, i to odredaba o jednakosti činidaba propisanih člankom 269. do 272. u Zakonu o obveznim odnosima i odredaba kojima se dopušta bankama da samovoljno odrede formule za izračun PKS-a u novome predloženom članku 308.a Zakona o kreditnim institucijama. Isto tako HNB će biti suodgovoran za omogućavanje bankama da nastave svoju samovolju u određivanju promjenjivih kamatnih stopa u svim kreditima u kojima je ugovoreno da se kamata mijenja jednostranom odlukom banke', zaključuje se u priopćenju Udruge Franak.