PROPERTY GUIDE

Ubrzan globalni pad cijena nekretnina

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.05.2012 15:00
  • Objavljeno 28.05.2012 u 15:00
kuće, nekretnine

kuće, nekretnine

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Pad cijena nekretnina na tržištima diljem svijeta ubrzao je u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem ožujka, pokazalo je najnovije izvješće Global Property Guidea koje obuhvaća 36 zemalja, uključujući i Hrvatsku

Od ukupno 36 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, za koje su dostupni tromjesečni podatci, pad je zabilježen u njih 24, uključujući Hrvatsku, dok je rast imalo svega 12 zemalja. Tijekom zadnjeg tromjesečja pad je izgleda ubrzao, s obzirom da je pad cijena zabilježen u 26 a rast u tek deset zemalja.

U Hrvatskoj je pad cijena nekretnina prilagođen za inflaciju u prvom tromjesečju prema istom razdoblju godine ranije ipak nešto ublažen i iznosio je 2,45 posto, nakon što je u prvom tromjesečju prošle godine iznosio 6,64 posto. U odnosu na zadnje tromjesečje 2011. godine, cijene nekretnina neznatno su pak smanjene, za 0,1 posto

Nominalno su pak cijene nekretnina u Hrvatskoj u prvom tromjesečju na godišnjoj razini smanjene za jedan posto, dok su u istom razdoblju godinu ranije nominalno pale za 4,54 posto. U odnosu na zadnje tromjesečje 2011. godine blago su nominalno uvećane, za 0,23 posto, pokazuju podaci Global Property Guidea.

Znatno izrazitiji pad cijena u prvom tromjesečju nego u istom razdoblju prošle godine uvelike je pogodio periferne članice eurozone, pokazuje najnovije istraživanje.

Tako su cijene nekretnina prilagođene za inflaciju najizrazitiji pad zabilježile u Irskoj, od 18,95 posto, dok su u grčkoj prijestolnici Ateni pale za 11,68 posto, u Portugalu za 10,45 posto i u Španjolskoj za devet posto. Od zemalja nove Europe prednjači poljska prijestolnica Varšava, s padom cijena od 10,94 posto

Nekoliko zemalja, čija su tržišta nekretnina lani bilježila ili oporavak ili tek slabljenje aktivnosti, zabilježilo je izrazitije pogoršanje situacije. Pad cijena nekretnina, u proteklih 12 mjeseci zaključno s ožujkom, u Finskoj je tako iznosio 2,05 posto, u Turskoj 2,32 posto, te Švedskoj i latvijskoj prijestolnici Rigi, 5,34 odnosno 5,83 posto, prema podacima prilagođenim za inflaciju.

Neka snažna europska tržišta oduprla su se krizi. U Estoniji su tako cijene prilagođene za inflaciju na godišnjoj razini poskočile za 9,13 posto, a u Austriji za 8,24 posto. Zahvaljujući tako snažnom rastu te su se dvije zemlje probile na treće odnosno četvrto mjesto na globalnoj ljestvici.

Po rastu cijena prilagođenih za inflaciju u samom vrhu globalne ljestvice nalazi se indijska prijestolnica New Delhi sa skokom cijena od 24,41 posto u proteklih godinu dana, a slijedi Sao Paolo u Brazilu, s rastom od 18,7 posto.

Skupini snažnih tržišta nekretnina u proteklih 12 mjeseci pridružuju se također Švicarska i Norveška, s rastom cijena od 5,49 odnosno 5,43 posto, te Rusija i Island, s rastom od 3,86 i 2,25 posto. Ti 'dobitnici' su očito zemlje koje ili nisu ni bile pogođene nedavnim slabljenjem aktivnosti, poput Austrije, Švicarske i Norveške, ili svjedoče oporavku, kao u slučaju Estonije, Rusije i Islanda, zaključuju u Global Property Guideu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi