CRNE PROGNOZE EKONOMISTA

U začaranom smo krugu, nema oporavka ni u 2014!

06.12.2013 u 14:16

Bionic
Reading

'Kriza je gotova kada zadnji optimist postane pesimist', pokušao se našaliti viceguverner HNB-a Damir Odak, komentirajući očekivanja glavnih ekonomista vodećih poslovnih banaka, koji najavljuju nastavak negativnih gospodarskih trendova i u idućoj godini

Ekonomski analitičari pet vodećih hrvatskih banaka u idućoj godini u prosjeku očekuju gospodarski rast od svega 0,1 posto, a njihove se prognoze kreću u rasponu od minus jedan do plus jedan posto.

'Nalazimo se u začaranom krugu što se tiče glavnog problema hrvatskog gospodarstva, visoke nezaposlenosti odnosno niske zaposlenosti', smatra Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke. Prema njegovim prognozama, u 2014. nastavit će se rast nezaposlenosti, a tek u srednjem roku može se očekivati stagnacija ili blagi pad. Iduće godine očekuje ubrzano restrukturiranje gospodarstva koje će imati negativan utjecaj na zaposlenost, kao i smanjivanje broja zaposlenih u državnoj administraciji i javnim poduzećima.

U takvim uvjetima ne može se očekivati ni oporavak osobne potrošnje. Alen Kovač iz Erste banke smatra da će potrošnja kućanstava u 2014. pasti od 1 do 1,5 posto uslijed rasta nezaposlenosti, stagnacije realnih plaća, daljnjeg razduživanja građana i povećane štednje.

Govoreći o proračunu za 2014. godinu, Hrvoje Stojić iz Hypo banke upozorio je na galopirajući rast troškova kamata za servisiranje javnog duga. 'Hrvatska je među četiri članice s najvećim relativnim udjelom izdataka za servisiranje duga u BDP-u', rekao je Stojić, koji smatra da je, u takvim uvjetima, uz nedostatak reformi na rashodovnoj strani proračuna, daljnja privatizacija i monetizacija autocesta nužnost

Prevelika državna potrošnja i dalje će negativno utjecati na troškove kapitala. 'Da su nam barem zatvorili tržište za zaduživanje', poželio je analitičar Velimir Šonje, upozoravajući na rast troškova zaduživanja koji se najbolje očituje u rastućem spreadu na CDS-ove, prema kojem smo nadmašili sve usporedive zemlje iz okruženja.

Smatra da bi 2014. mogla biti godina iznuđenih promjena, izražavajući uvjerenje da će Europska komisija u proceduri prekomjernog deficita natjerati Vladu na oštriju fiskalnu konsolidaciju. 'Ako to dovede do smanjenja rizika, uvjeren sam da zemlja vrlo brzo može imati višestruke koristi', zaključio je Šonje.

Viceguverner Hrvatske narodne banka (HNB) Damir Odak ocijenio je da je za hrvatski bankarski sustav 2013. bila godina stagnacije portfelja i znatnog pada dobiti. Zabrinjavajućim je označio dinamiku kamatnih prihoda banaka koji su u godinu dana smanjeni za 12 posto, tj. oko 1,6 milijardi kuna, kao i sve veći porast kredita koji se otplaćuju, ali uz kašnjenje duže od 90 dana. Trenutno su takvi krediti na razini od oko 25 posto ukupnog kapitala banaka, a ako se ništa ne promijeni iduće bi godine mogli dosegnuti 50 posto, rekao je.

Za banke će 2014. biti u znaku implementacije vrlo kompleksne europske regulative. Riječ je o posve novoj regulativi, koja će imati mnoge neočekivane učinke jer po novim pravilima nitko još nije poslovao, što sa sobom nosi određenu dozu pravne nesigurnosti, rekao je Odak.