međunarodni sajam

U Splitu otvoren 25. Gast, uručeni ugovori za potpore vrijedni 41 milijuna kuna

26.02.2020 u 14:05

Bionic
Reading

U splitskoj Spaladium Areni u srijedu je otvoren 25. međunarodni sajam GAST, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković tom je prigodom uručila 47 ugovora o potporama za projekte vezane uz šumarstvo i drvnu industriju

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je 47 ugovora ukupne vrijednosti odobrene potpore od 41 milijun kuna u sklopu četiri mjere Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

Riječ je o ugovorima vezanim za projekte u šumarstvu i drvnoj industriji, uz povećanje produktivnosti za trajne nasade, razvoj malih i mladih gospodarstava, a jedan ugovor odnosi se na ulaganje u vodoopskrbu i odvodnju.

"Na taj način promoviramo suradnju s jedinicama lokalne samouprave i pokazujemo da su u Dalmaciji jako važna mala gospodarstva, koja podupiremo, i da je itekako moguće ostvariti potporu za veće i važnije investicijske projekte u poljoprivredi", izjavila je ministrica Vučković.

Državni tajnik Ministarstva turizma Tonći Glavina ističe da 25. Sajam GAST predstavlja razvoj enogastronomskog turizma, koji počiva na poljoprivredi, gastronomiji i turizmu.

"Ovdje imamo savršeni primjer adekvatne promocije razvoja gastronomsko-turističkog proizvoda. Kao država u tom smislu zaista smo napravili veliki iskorak. Po svim recentnim istraživanjima koje provodimo, više od 30 posto gostiju u Hrvatsku dolazi upravo radi enogastronomije, a više od 93 posto njih svake godine ima poseban gastronomski osjećaj koji doživi u Hrvatskoj", kazao je Glavina.

Splitsko-dalmatinskoj županiji sada je primarno napraviti simbiozu između Dalmatinske zagore i ruralnih područja na kojima se može proizvoditi izuzetno kvalitetna hrana, istaknuo je župan Blaženko Boban, navevši da je sajam spona svemu tome.

Na sajmu je 786 brandova, izlagača i suizlagača iz osam zemalja, a prostire se na 15 tisuća četvornih metara. Organizatori su pripremili bogati degustacijski i edukativni program, tijekom sajma će se održati osam vinskih radionica, izradit će se 15-litarski koktel, dok će jela pripremati najpoznatiji splitski kuhari.

Tijekom četiri dana sajma, do 29. veljače, održati će se 25. sajam prehrane, 25. sajam pića, 25. sajam hotelske i ugostiteljske opreme, 25. međunarodni sajam vina Dionizijana, 14. sajam kave i 5. međunarodni sajam sladoleda i slastica.