SKUPE SUBVENCIJE

U osam godina 17 mlrd. kuna za brodogradnju

24.11.2008 u 14:00

Bionic
Reading

Od 2000. godine do danas za hrvatsku brodogradnju izdano je 44 milijardi kuna jamstava te ostalih subvencija, a taj segment proizvodnje u posljednjih osam godina stajalo je porezne obveznike od 15 do 17 milijardi kuna, rekao je Ivica Mudrinić

Da su se ta brodogradnji do sada namijenjena sredstva usmjerila pak prema edukaciji naših građana, zamislite kakvo bismo društvo imali i koliko bi bili konkurentniji, drži predstavnik poslodavaca u GSV-u, prenosi Večernji list

S ovom računicom predstavnika poslodavaca nije se složila sindikalna strana, te je u njeno ime Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata istaknuo da uložena sredstva ne znače i gubitak za porezne obveznike.

Ono što je glede brojki izneseno, smatra Matijašević, osobni je stav Mudrinića, ali ne i stvarno stanje jer 44 milijardi jamstava ne znači da je bila i jedna kuna štete za porezne obveznike,

I ovakva su brodogradilišta ispunjavala ugovorene poslove, a jamstva nisu dolazila na naplatu, smatra predstavnik sindikata.

S današnje sjednice GSV-a dana je potpora estruktuiranju brodogradilišta kojemu cilja Vlada, a kako se već sutra ne bi ponovo kumulirali gubici, želja je pronaći najbolje rješenje, ocijenjeno je. Rješenje se vidi, smatraju u GSV-u, u natječaju koji uključuje obavezne uvjete za preuzimanje brodogradilšta – to znači da će se tada na njega javljati samo strateški partneri koji će na postojećim lokalcijama, razvijati samo postojeću proizvodnju.

Ako je cilj privatizacije samo novac možemo dobiti da u brodogradilišta uđu investitori kojima gradnja brodova uopće nije prioritet, smatra Matijašević.

Osim stanja u brodogradnji, socijalni partneri su pretresi i Zakon o radu čije usklađivanje sa stečevinama Europske Unije moramo odraditi do konca ove godine.

Usklađivanjem nisu zadovoljni ni poslodaci koji traže znatno moderniji zakon, a ni sindikati koji prigovaraju na neke izmjene članaka u njemu, no obje strane su mu dale potporu kako ne bi bili kočnica zatvaranju poglavlja 19. u pregovorima s EU-om.

Stoga je u prvoj fazi Zakon o radu 'kozmetički' dotjeran sukladno stečevinama EU-a, dok će se u idućoj godini lomiti koplja između sindikata i poslodavaca kako će on izgledati u konačnici. Na GSV-u je najavljeno održavanje prve sjednice Ekonomskog vijeća, predsjednika Vlade i GSV-a u četvrtak. Cilj je ovog tijela kojega okosnicu čine ekonomski stručnjaci, da iznjedriti rješenja za krizu koja se odražava i na hrvatsko gospodarstvo, ali i sustav rane detekcije problema, za područja koja mogu biti zahvaćena njome.