NOVI OBLICI PLAĆANJA

U nedostatku eura u Grčkoj primaju bugarske leve i turske lire

10.07.2015 u 15:50

Bionic
Reading

Manjak eura je ovih dana u Grčkoj toliko vidljiv da su konobari u grčkim restoranima i trgovci počeli primati bugarske leve i turske lire kao sredstvo plaćanja, prenosi Business Insider

Unatoč nadama kako bi se idućih dana mogao dogoditi pozitivan pomak nakon što je Grčka podnijela prijedlog za financijsku potporu u okviru pomoći eurozone, kao prvog preduvjeta za dogovor u cilju spašavanja zemlje i sprečavanja njenog izlaska iz eurozone, čini se da je Grčka već danima na koljenima, barem što se tiče kovanica i novčanica eura, kojih podjednako manjka kod pružatelja usluga i njihovih korisnika.

Stoga ne čudi da su dovitljivi Grci pristali na nove oblike plaćanja u valutama susjeda.

Dimitris Hadalis, predsjednik skupine malih hotelijera s poluotoka Halkidiki, izjavio je za Financial Times kako prihvaćaju lev kao sredstvo plaćanja jer je trenutno na snazi dogovor između grčke turističke zajednice i grčkih hotelijera da se učini sve kako bi se zadržali turisti.

Bugarski lev je postao važeće platežno sredstvo u grčkom turističkom sektoru ponajviše jer je vezan za euro, ali i stoga što ga je lako i sigurno konvertirati. Naime, prema tečaju se za euro dobiva 1,95 leva. Pored toga, budući da Grčka graniči s Bugarskom, može se računati na brz i slobodan protok bugarske nacionalne valute iz susjedstva.

Podsjetimo, nedavno su isplivale spekulacije kako bi Grčka mogla predstaviti paralelnu ili digitalnu valutu ukoliko se stanje pogorša, no vlada u Ateni je takav prijedlog odbacila te je, navodno, upravo zbog njega smijenjen sada već bivši ministar financija Janis Varufakis.

Inače, vlada Velike Britanije upozorila je svoje građane da tijekom posjeta Grčkoj ponesu dovoljno gotovine, a njen primjer slijedile su i druge europske vlade.