NEGATIVAN TREND

U industriji zaposlenost smanjena za 0,9 posto na godišnjoj razini

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2018 09:51
  • Objavljeno 03.07.2018 u 09:51
drvna industrija 3

drvna industrija 3

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Ukupan broj zaposlenih u industriji u svibnju je u usporedbi s travnjem porastao 0,2 posto, dok je u usporedbi sa svibnjem 2017. manji za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji u svibnju u odnosu na travanj razvrstani po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti pokazuju najveći rast zaposlenosti u proizvodnji pića, za 12 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 3,4 posto, te proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 3 posto.

Istodobno je indeks zaposlenosti najviše pao u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 3,9 posto, u pomoćnim i uslužnim djelatnostima u rudarstvu, za 2,5 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 1,3 posto, te u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 1,2 posto.

Godišnja usporedba pokazuje najveći rast zaposlenosti u svibnju u odnosu na isti lanjski mjesec u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 18,6 posto, proizvodnji metala, za 8,7 posto, te proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda za 6,3 posto.

Najveći pad zaposlenosti zabilježen je, pak, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 12,8 posto

Ukupna proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do svibnja 2018. u usporedbi s istim razdobljem 2017. veća je za 0,8 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!