ZA 0,7 POSTO

Industrijska proizvodnja pala treći mjesec zaredom

29.06.2018 u 14:10

Bionic
Reading

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju pala 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već treći mjesec zaredom kako pada, ali sporije nego mjesec dana prije

Prema u petak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u svibnju porasla 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine skliznula 0,7 posto.

To je pad treći mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja skliznula 1,3 posto na godišnjoj razini.

„Tako je, uz iznimku u veljači ove godine, nastavljen pad obujma industrijske proizvodnje koji traje od studenog 2017.”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Od kraja prošle godine industrijska je proizvodnja vrlo nestabilna, pa je u posljednjih sedam mjeseci pala u njih šest. U tom je razdoblju proizvodnja porasla samo u veljači, za 3,3 posto.

„Razmjerno nepovoljna kretanja u industriji koja su započela još u posljednjem tromjesečju 2017. ukazuju na pad potražnje za domaćim proizvodima koji dolazi i od usporavanja gospodarske aktivnosti na hrvatskim izvoznim tržištima”, navodi se u analizi RBA.

U svibnju je na godišnjoj razini najviše pala, za 9,9 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula 4,1, a energije 3,2 posto.

  • +3
Drvna industrija Klana Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Sop / CROPIX

S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 5,8, a intermedijarnih proizvoda za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

U prvih pet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 0,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To „jasno ukazuje da je gospodarstvo, unatoč solidnom rastu osobne potrošnje, blago usporilo s rastom. Stopa rasta industrijske proizvodnje u prosjeku će tijekom 2018. biti nešto niža od prošlogodišnje, odražavajući usporavanje gospodarske aktivnosti i u Hrvatskoj i u EU”, zaključuju analitičari RBA.

U prošloj je godini industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla za 1,9 posto.