DZS

Industriji se pune skladišta, zalihe proizvoda 1,5 posto veće nego mjesec ranije

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 01.06.2018 10:18
  • Objavljeno 01.06.2018 u 09:56
Na godišnjoj su razini zalihe intermedijarnih proizvoda povećane za 8,7 posto

Na godišnjoj su razini zalihe intermedijarnih proizvoda povećane za 8,7 posto

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u travnju veće za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini povećane za 5,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), zalihe intermedijarnih proizvoda na kraju travnja u usporedbi s prethodnim mjesecom bile su manje za 2,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,4 posto, dok su zalihe kapitalnih proizvoda na mjesečnoj razini pale 18,8 posto.

Istodobno su zalihe energije povećane za 44,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe intermedijarnih proizvoda povećane za 8,7, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 8,1 posto.

Zalihe energije su u odnosu na prošlogodišnji travanj smanjene za 2,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 posto, a kapitalnih proizvoda za 14,2 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju travnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji veće 1,5 posto, a u rudarstvu i vađenju 2,5 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe gotovih industrijskih proizvoda u travnju u prerađivačkoj industriji bile veće za 6,1, a u rudarstvu i vađenju za 0,9 posto.

Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su za 7,4 posto

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!