NOG.HR

U Hrvatskom Telekomu održan drugi meetup Udruge mrežnih operatera

21.04.2023 u 10:13

Bionic
Reading

Tehnologija se ubrzano razvija, trendovi se konstantno mijenjaju, a ono što smo znali jučer već sutra možda više neće vrijediti. To najbolje znaju mrežni stručnjaci i dionici telekomunikacijske industrije. Kako bi razmijenili iskustva, primarno na području Hrvatske, a potom se i povezali s drugim mrežnim operaterima i stručnjacima, u studenom prošle godine osnovana je Udruga mrežnih operatera NOG.HR (Network operators group Hrvatska)

Udruga se kroz razne meetupove i konferencije bavi promicanjem i poticanjem razmjene znanja o mrežnim tehnologijama, kao i suradnjom među inženjerima mrežnih tehnologija.

Prvi neformalni meetup održan je lani u obliku poludnevne konferencije, uz pomoć Sveučilišnog računskog centra Srce i RIPE NCC-a, inače neprofitne članske udruge, regionalnog internetskog registra te tajništva za RIPE zajednicu koja podržava internet putem tehničke koordinacije.

Osnivanje takve udruge pokazalo se ne samo prijeko potrebnim, već i vrlo uspješnim. S tim je ciljem u četvrtak 20. travnja organiziran i drugi meetup, ovaj put u organizaciji Hrvatskog Telekoma te partnera ICANN-a i RIPE NCC-a. U sjedištu HT-a u Zagrebu okupio je više od 60 zainteresiranih stručnjaka uživo te više od 15 sudionika koji su meetup i stručne prezentacije pratili online.

O tome u kojem smjeru idu mreže nove generacije, konkretno 5G, te kako na tome radi HT, govorio je Ivan Visković, direktor Sektora za jezgrenu mrežu i usluge HT-a.

'Želimo pokazati što se sve događa 'iza scene' i na čemu sve radimo pri razvoju mreže nove generacije koja omogućava realizaciju širokog raspona usluga s različitim specifičnim tehničkim zahtjevima – kao što su komunikacija dronovima, usluge javne sigurnosti, industrijske kampus mreže itd.

Ovakva mreža podrazumijeva konvergenciju raznih pristupnih tehnologija – WiFi6, optika, 4G, 5G+ - te zahtijeva moderno cloud data center okruženje uz visok stupanj automatizacije, uključujući primjenu alata za strojno učenje pri upravljanju mrežom, tzv. ML OPS.

HT je prepoznao inicijativu predsjednika Udruge mrežnih operatera Branimira Rajtara i sa zadovoljstvom smo podržali novi meetup te na jednom mjestu okupili taj dio hrvatske pameti. Želimo pokazati da u fokusu imamo najnovije tehnologije te da smo otvoreni za njihovu implementaciju i primjenu', poručio je.

  • +13
Meetup Udruge mrežnih operatera NOG.HR u HT-ovu Showroomu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mladen Lončar / Hrvatski Telekom

Nakon Viskovića, prezentaciju o RPKI-ju (infrastrukturi javnih ključeva) održao je Ralph Smit iz RIPE NCC-a, dok je o povezivanju distribuirane infrastrukture S2S VPN-ovima govorio Petar Pisnjak iz Infobipa. David Huberman iz ICANN-a govorio je o novostima u sustavu KINDNS, nakon čega je Karlo Crnjak iz tvrtke CS Computer System održao prezentaciju o EVPN-u. Meetup je, prije neformalnog druženja, zaključen prezentacijom o Anycastu Jana Žorža iz 6connect Labsa.

Koliko su inženjerima takvi meetupovi važni, potvrdila je i anketa koju je provela udruga, a čije je rezultate predstavio njen predsjednik Branimir Rajtar.

Ispostavilo se da svi sudionici ponovno žele sudjelovati na meetupu, a najviše ih zanimaju tehničke teme, WiFI 6E, automatizacija, digitalizacija te iskustva iz prakse. Usto su naveli da bi htjeli da se meetup održava dva puta godišnje pa će se tako sljedeći održati u listopadu također u Zagrebu.