analiza intercapitala

U globalnim dioničkim fondovima je 25 trilijuna eura. Kreće li oporavak tržišta?

Bionic
Reading

Imovina reguliranih otvorenih fondova (UCITS-a) u cijelom svijetu smanjila se za 2,2 posto, na 60,6 bilijuna eura, u četvrtom tromjesečju 2022. u usporedbi s trećim tromjesečjem

Izraženo u američkim dolarima, imovina je porasla za sedam posto zbog značajne deprecijacije dolara prema euru. Mjereno u lokalnoj valuti, neto imovina na dva najveća tržišta fondova – u SAD-u i Europi – porasla je za 5,6 posto, odnosno 0,9 posto.

Nadalje, neto prodaja zabilježila je neto priljev od 128 milijardi eura, uglavnom zahvaljujući priljevu na tržištu novca. Općenito, financijska su se tržišta lagano oporavila tijekom četvrtog tromjesečja 2022., no ulagači su ostali oprezni, što je rezultiralo kontinuiranim neto odljevima iz dugoročnih fondova.

Gledajući imovinu reguliranih otvorenih fondova diljem svijeta, može se primijetiti smanjenje od 2,2 posto tijekom četvrtog tromjesečja 2022. izraženo u eurima. Gledano u eurima, imovina svjetskih dioničkih fondova doživjela je lagani pad od 0,6 posto na kvartalnoj razini i završila godinu na 25,7 trilijuna eura (pad od 14,9 posto na godišnjoj razini).

Nadalje, svjetski investicijski fondovi zabilježili su neto priljev od 128 milijardi eura tijekom četvrtog tromjesečja, u usporedbi s neto odljevom od 44 milijarde eura tijekom prethodnog tromjesečja.

Međutim, čak i uzimajući u obzir pozitivan neto priljev tijekom posljednjeg tromjesečja 2022., ukupna svjetska imovina otvorenih fondova smanjila se za čak 10 posto na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju. To se dodatno može uočiti promatranjem tromjesečnih neto priljeva/odljeva od 2021. Slika u nastavku može nam dati uvid u 'klimavo' raspoloženje i potražnju za otvorenim fondovima.

Ipak, vrijedi se detaljnije osvrnuti na spomenuti neto priljev od 128 milijardi eura tijekom četvrtog tromjesečja (neto odljev od 44 milijarde eura u trećem tromjesečju).

Može se primijetiti da se pozitivna neto prodaja tijekom četvrtog tromjesečja uglavnom može pripisati priljevu od 325 milijardi eura na tržištu novca, koji je djelomično kompenziran odljevom iz dugoročnih fondova u iznosu od 197 milijardi eura (uglavnom obveznice, a zatim dionice). Općenito, možemo primijetiti da su ulagači ostali oprezni tijekom tromjesečja, što je rezultiralo kontinuiranim neto odljevom iz dugoročnih fondova te snažnim priljevom u novčane fondove – čak i nakon što su se financijska tržišta donekle oporavila tijekom tromjesečja.