POTRAGA ZA novim vlasnikom

Pevex se prodaje, mogući kupci Nijemci, Slovenci i Turci

05.04.2023 u 09:14

Bionic
Reading

Krenuo je proces prodaje većinskog paketa trgovačkog lanca Pevec kojeg drže Pavao Vujnovac i Mario Radić.

Prije četiri mjeseca najveći dioničari Pevexa najavili su da traže savjetnika koji će pripremiti postpak prodaje tog trgovačkog lanca, najvećeg na hrvatskom “uradi sam” tržištu. Angažiran je KPMG koji je kako doznaje Poslovni dnevnik izradio početnu dokumentaciju i potkraj ožujka uputio teaser investitorima koji su iskazivali interes za kupnju Pevexa.

Neslužbene informacije govore kako je inicijalni poziv upućen prema desetak investitora koji su dosad iskazali zanimanje za Pevex, a riječ je uglavnom kompanijama iz sektora i investicijskim fondovima.

Među imenima koja se, također neslužbeno, čuju su i njemački Obi, koji je svojedobno, prije prošle gospodarske krize bio prisutan u Hrvatskoj, slovenski Merkur, kojega je prije nekoliko godina želio akvizirati upravo Pevec, ali i velika grupacija Koc iz Turske, koja među ostalim ima i tvrtku u ovoj maloprodajnoj niši. Spominje se i rumunjski lanac Dedeman, te nekoliko investicijskih fondova iz Slovačke, ali i nekih drugih zemalja.

Tko su doista ozbiljni kandidati za ovu veliku transakciju, te o kojim vrijednostima se radi, bit će jasnije tek po provođenju dubinskih snimanja i potom predaje obvezujućih ponuda, što će uslijediti u drugoj polovici godine.

No, najavljivani proces prodaje ovime je i službeno pokrenut, a ono što je primjetna novina u odnosu na najave mogućeg postupka prodaje iz prosinca jest da je iz dioničarskog trojca koji će tržištu ponuditi svoje dionice istupio Jurica Lovrinčević, pa na prodaju nije 76 posto, nego samo dionice koje posjeduje dvojac Pavao Vujnovac i Mario Radić.

No, ta dva dioničara zajedno posjeduju većinski paket, ukupno 53,3 posto, dakle, potencijalnim kupcima dovoljno atraktivno za razmatranje. Najveći je pojedinačno gledano dioničar Vujnovac, vlasnik PPD-a i ENNA-e, u čijem je posjedu 33,6% dionica, dok Radić drži 16,6% dionica, a Lovrinčević ukupno posjeduje 23,3%.