SINDIKATI ZADOVOLJNI

U drugom tjednu srpnja natječaji za škverove

01.07.2009 u 16:01

Bionic
Reading

U drugom tjednu srpnja trebali bi biti objavljeni natječaji za privatizaciju šest 'državnih' brodogradilišta, izvijestio je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima uprava i sindikata koji djeluju u brodogradilištima državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Leo Begović

Gotovo su završeni poslovi na pripremi objave natječaja, a Ministarstvo je danas upoznalo sindikate i uprave s prijedlogom i nacrtom odluka koje bi trebale biti usvojene i koje se odnose na odabir najpovoljnijih ponuda, rekao je Begović.

Raspravljano je i o ustroju povjerenstva koje će se sastojati od članova Hrvatske brodogradnje Jadranbrod, HFP-a, Vlade, članove uprava i sindikata koji djeluju u brodogradilištima. To povjerenstvo, istaknuo je Begović, bit će ključno tijelo koje će Vladi predložiti najpovoljnije ponude.

Rok za podnošenje ponuda bit će 60 dana od dana objave natječaja. Nakon toga, povjerenstvo bi počelo odabir najboljih ponuđača. Na proda li se neko brodogradilište u prvom krugu, raspisao bi se drugi, no Begović kaže za svako brodogradilište već postoji između tri i šest zainteresiranih kupaca tako da postoje naznake da bi sva mogla biti privatizirana u prvom krugu.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević istaknuo je zadovoljstvo što će zahtjevi sindikata biti dio obveznih uvjeta za ponuđače.

Kako je izvijestio, u obveznim uvjetima natječaja bit će izrada programa restruktuiranja za razdoblje ne duže od pet godina, plan poslovanja za razdoblje koje može biti duže od pet godina te dokapitalizacija koja se odnosi na ulaganje u tehnološku obnovu. Tim uvjetima, ocjenjuje, zaštićena je djelatnost brodogradnje, dok će zaštita broja radnih mjesta ovisiti o pristiglim ponudama, poslovnim planovima i projekcijama proizvodnje.

Zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom istaknuo je i Vedran Dragičević, v.d. predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske.

Upitan kako će prilikom privatizacije biti riješeno izvlaštenje pomorskog dobra, državni tajnik Begović je rekao da se sva brodogradilišta nalaze na pomorskom dobru te da će sva dobiti naknadu. Istaknuo je da pomorsko dobro ne može biti predmet prodaje, pa ga je potrebno prije procesa privatizacije izdvojiti iz temeljnog kapitala brodogradilišta.

Nakon toga, dodao je, pomorsko dobro knjižit će se u bilancama na strani potraživanja od Vlade, a sporazumom koji će Vlada potpisati sa svakim brodogradilištem, ona će biti obeštećena sukladno zakonu.