IZASLANSTVO PODRAVKE U AKCIJI

U Budimpešti se odlučuje o dionicama iz afere Spice

11.01.2011 u 12:25

Bionic
Reading

Uprava koprivničke Podravke danas će se u Budimpešti sastati s čelnicima OTP banke, kako bi im mađarski bankari priopćili što će učiniti sa 10,6 posto dionica Podravke, spornih iz afere Spice

'Uprave Podravke i OTP-a dogovorit će se o sljedećim koracima, vjerojatno će OTP dati informaciju da namjerava realizirati zalog i što će dalje s Podravkinim dionicama', izjavio je za tportal Ljubo Jurčić, predsjednik Nadzornog odbora Podravke.

Podsjetimo, OTP je u prosincu prošle godine obavijestio Podravku da ne namjerava zadržati sporne dionice kojih se domogao zahvaljujući pohlepi aktera iz afere Spice, a koprivnička kompanija je odbila pravo prvokupa. Dionice koje su kupljene formalno na maltešku tvrtku Fima Ami trebale su poslužiti za menadžersko preuzimanje kompanije, a kako bi se izvukli iz aranžmana s Merill Lynchom, u kreditiranje se uključila OTP banka. Kako Fima Ami kredit nije vratila, dionicama može raspolagati OTP banka s obzirom da je na njima imala založno pravo.

Za Podravku je vrlo važno po kojoj će cijeni OTP prodati dionice, jer razliku između postignute cijene za 576.880 dionica i iznosa kredita od 38,5 milijuna eura pokriva koprivnička kompanija. Procjenjuje se da će Podravka morati mađarskoj banci nadoknaditi oko 100 milijuna kuna.

Još je nejasno hoće li OTP prodati dionice putem burze ili će im investicijske banke pronaći potencijalnog investitora kojem će prodati cijeli paket. Sporni paket dionica kojim raspolažu Mađari najveći je pojedinačni paket, no u vlasničkoj strukturi Podravke dominira država, koja putem svojih fondova drži 26 posto, dok mirovinci imaju oko 23 posto.