nova pRavila iz bruxellesa

Tvrtke će morati objavljivati plaće muškaraca i žena, a svi će radnici imati pravo znati kolika je plaća njihovih kolega

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 05.03.2021 10:46
  • Objavljeno 05.03.2021 u 08:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Europska komisija namjerava uvesti regulativu koja će od većih kompanija zahtijevati objavu plaća muškaraca i žena kako bi se smanjio financijski jaz među spolovima

Prema najavama inozemnih medija, Bruxelles je jučer trebao objaviti niz obveznih mjera s ciljem smanjenja nejednakosti u plaćama u EU te dokidanja jaza u plaćama koji je 2018. iznosio 14,1 posto u korist muškaraca.

Predložena direktiva zahtijevat će od svih 27 članica uvođenje strožih pravila o izvješćivanju o plaćama u svim kompanijama s više od 250 zaposlenih, prenosi Poslovni dnevnik.

Također, svi će radnici imati pravo znati kolika je plaća njihovih kolega. Od ostalih mjera kompanijama će biti zabranjeno propitivati kolika je bila prijašnja plaća kandidata za posao, a zaposlenici će imati i pravo na kompenzaciju u slučaju diskriminacije u primanjima. Direktiva se temelji na principu 'jednaka plaća za jednak posao'.

Članice će morati odlučiti kako će penalizirati kompanije u slučaju nepoštivanja regulative, a novčane kazne jedna su od opcija. Predloženi paket – koji još mora odobriti većina članica i Europski parlament – dolazi u trenutku u kojem je sve više pokazatelja da je pandemija snažnije negativno utjecala na žene, ponajprije jer su zastupljenije u vrlo pogođenim sektorima ugostiteljstva i osobne njege.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!