ANALIZA TPORTALA

Turizam, cement i staklo lokomotive su pulskog gospodarstva

24.08.2015 u 08:36

Bionic
Reading

Brodogradnja i turizam glavne su gospodarske grane Pule. Ali najveći istarski grad može se pohvaliti i uspješnim tvornicama cementa i stakla. U najtežoj situaciji su trgovačke kuće Puljanka i Istra, svojedobno dio carstva kontroverznog poduzetnika Alberta Faggiana

Top 10 kompanija najvećeg istarskog grada prema podacima Fine i servisa Transparentno.hr prošle godine zbirno je ostvarilo prihod od 2,5 milijarde kuna i gubitak od 32 milijuna kuna.

Prema prihodima i broju zaposlenih, najmoćnija pulska tvrtka, ali i najveći gubitaš (lani s minusom od 253,2 milijuna kuna) brodogradilište je Uljanik. Gledajući bilancu, financijska situacija u škveru je blago rečeno zabrinjavajuća. Kratkoročne obaveze nezaustavljivo rastu, lani su iznosile 1,5 milijardi kuna, dok je kapital u debelom minusu od 514,7 milijuna kuna.

Krvna slika cijele Uljanik grupe, koja broji deset kompanija, među njima je i riječki 3. maj, nije nimalo bolja. Prošla godina završena je s gubitkom većim od 500 milijuna kuna, a zabrinjavajući trend nastavljen je i u 2015. U prvih šest mjeseci zabilježen je minus od 56,3 milijuna kuna, a kratkoročne obaveze su porasle za 500 milijuna kuna, na ukupno 2,3 milijarde kuna.

Menadžment Uljanika je, usprkos lošim brojkama, optimističan. Očekuju kraj krize svjetske brodograđevne industrije, a budućnost pulskog škvera i 3. maja vide naoffshore tržištu (naftne platforme) i tržištu brodova posebne namjene, na kojima bi trebali ostvariti znatno veće prihode.

Najveći pojedinačni dioničar u Uljaniku je Adrisovo Croatia osiguranje s 9,93 posto udjela, a zatim slijede Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (7,74 posto), Kapitalni fond kojim upravlja Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo (6,62 posto), Fond za financiranje izgradnje NEK (4,97) itd.

Drugi najveći pulski poslodavac je turistička kompanija Arenaturist u većinskom vlasništvu fondova Goldman Sachsa. Vlasnik je upravljanje hotelima prepustio grupaciji Park-Plaza Hotels & Resorts sa sjedištem u Amsterdamu.

Arenaturist ima sedam hotela, dva turistička naselja i osam kampova. Prije tri godine pokrenut je veliki investicijski ciklus od 50 milijuna eura u sklopu kojeg će biti obnovljeni svi hoteli i naselja. Prihodi imaju uzlazni trend te su od 2010. porasli za više od 100 milijuna kuna. Zbog značajnih ulaganja u rekonstrukciju i obnovu hotela Belvedere i Park lanjsku godinu Arenaturist je završio s gubitkom od 9,1 milijun kuna.

Na trećem mjestu je turistička agencija Uniline s prihodima većim od 290 milijuna kuna. Osnovao ju je 1996. rođeni Puljanin Boris Žgomba (53) s partnerima. Čitavu svoju dosadašnju poslovnu karijeru Žgomba je proveo u turizmu, prvo kao sezonski radnik, zatim je radio u turističkoj agenciji, da bi prije 19 godina osnovao vlastitu tvrtku.

Zadnjih nekoliko godina Uniline je najbrže rastuća turistička agencija. Prihodi joj rastu po stopi od 20-ak posto dok se dobit kreće oko šest milijuna kuna. U idućoj godini Žgomba planira proširivanje poslovanja i osnivanje tvrtke za hotelski menadžment. Uniline će tako postati prva domaća agencija koja će i upravljati nekim turističkim objektima.

U industrijskom dijelu pulskog zaljeva nalazi se jedna od najuspješnijih istarskih tvrtki, cementara Calucem. Njezin vlasnik je londonsko društvo za upravljanje investicijskim fondovima, Argus Capital Group

Calucem je drugi po veličini svjetski proizvođač specijalnog aluminatnog cementa. Počeo ga je proizvoditi još 1926, a već ga dug niz godina isključivo izvozi u preko 60 zemalja diljem svijeta. Tvornica ima vlastitu privatnu luku putem koje brodovima iz svijeta dobavlja boksitne sirovine. Prošlu godinu Calucem je zabilježio rast prihoda od četiri posto, na 280 milijuna kuna, uz porast dobiti od čak 41 posto, na 47,7 milijuna kuna.

Peti pulski poslodavac po visini prihoda tvrtka je Cesta. Posluje preko 40 godina, a osnovna djelatnost su joj cestogradnja i proizvodnja građevnog materijala – kamenih dijelova i asfalta. Većinski vlasnici su mali dioničari, uglavnom radnici. Pulska Cesta se dosad uspješno nosila s krizom u građevinskom sektoru te je poslovala bez većih gubitaka.

Šestu poziciju drže Kermas ulaganja biznismena Danka Končara (72). Riječ je o nekretninskoj tvrtki bez zaposlenih koja je lani imala fantastičnu profitabilnost. Na 178,3 milijuna kuna prihoda prikazala je dobit od čak 142 milijuna kuna.

Međutim, do takvog skoka prihoda i dobiti, jer prije su Kermas ulaganja imala minorne prihode, nije došlo uslijed realizacije nekog projekta ili prodaje nekretnine, već računovodstvenim putem. Sva potraživanja koja Končar ima prema Vinki Cetinski, koju se sumnjiči da ga je prevarila u nekretninskim makinacijama, prikazana su u bilanci kao izvanredni prihod te iskazana kao dobit.

Uskok je podignuo ukupno tri optužnice protiv Cetinski i supruga joj Vinka zbog navodnih malverzacija sa zemljištima koja su kupovali za Končara, pri čemu su Kermas ulaganja oštećena za 150 milijuna kuna.

Sedmi pulski poslodavac po visini prihoda je Betoven, uvoznik i distributer nekoliko vrsta prehrambenih proizvoda. Osim toga, pulska firma je vlasnik ogulinskog Agroraja (proizvodnja pasirane rajčice, sirupa i sokova) te mljekare Natura milk iz Đurđevca.

Betoven su 1994. osnovali Miodrag Grbić (48) i njegova supruga Davorka, a posao su počeli iz svoje garaže. Primijetili su da tih ratnih 90-ih fast food restorani, pizzerije i špageterije u Istri imaju problema s nabavom sastojaka, poput sira ili pelata. Krenuli su s malom distribucijom vlastitim autom i posao je godinama samo rastao.

Prije pet godina Grbić je preuzeo Agroraj, a 2013. uložio je pet milijuna eura u kupnju i modernizaciju đurđevačke mljekare Nature. Izgleda da je tu precijenio svoje mogućnosti jer se Betoven našao u problemima. Krajem prošle godine otvorena je predstečajna nagodba zbog duga od 31,7 milijuna kuna, a postupak još uvijek traje.

Predstečajna nagodba je u travnju ove godine uspješno okončana za trgovačku kuću Puljanka. Tijekom postupka promijenjena je vlasnička struktura nakon što je zagrebačka tvrtka CSS preuzela 51 posto dionica i postala najveći pojedinačni vlasnik. Prema sudskom registru, vlasnica CCS-a je Jasmina Pasholli, a direktor Predrag Đorđević.

Zabrinjavajuće za Puljanku je to što je CCS zreo za stečaj jer mu je od rujna 2014. blokiran račun te ima porezni dug od 2,5 milijuna kuna. Puljanku je sve do početka prošle godine kontrolirao kontroverzni istarski poduzetnik Albert Faggiani da bi je zatim prodao CCS-u. Đorđević i Faggiani znaju se otprije i zajedno su 2012. trebali realizirati gradnju najvećeg trgovačkog centra u Istri na zemljištu tvrtke Istra d.d.

Zanimljivo je da je u suvlasništvu Puljanke i država koja ima 26,64 posto dionica. Prihodi pulske trgovačke kuće imaju silazan trend, a lani je zabilježen gubitak od 19,2 milijuna kuna.

Daleko ljepšu poslovnu priču ima deveti najveći pulski poslodavac, tvornica stakla Duran. Ove godine tvrtka je proslavila 60 godina postojanja, a od 2005. u vlasništvu je njemačke kompanije Duran Group. Tvornica stabilno posluje s prihodima koji se kreću od 85 do 95 milijuna kuna i s dobiti od oko 10 milijuna kuna.

Pulski top 10 zatvara trgovačka kuća Istra d.d., u vlasništvu Puljanke, tako da je i nju svojedobno kontrolirao Albert Faggiani. Iako je prošlu godinu Istra iskazala rast prihoda od 66 posto i dobiti od čak 197 posto, na 41,4 milijuna kuna, ništa od toga nije utemeljeno na redovnom poslovanju. Dapače, lani je prihod od prodaje pao za 25 posto. Do rasta brojki došlo je računovodstvenim putem jer su izvjesna potraživanja od 52,6 milijuna kuna, prvotno brisana, lani ponovo prikazana kao izvanredni prihod. Da je Istra u teškoj situaciji, dokazuje i česta blokada njenih računa.