ŠEF nekretninskog udruženja pri HGK-u

Tržište nekretnina se polariziralo: Koje su posljedice divljanja cijena u Zagrebu

13.10.2021 u 11:12

Bionic
Reading

Tržište nekretnina vrlo je promjenjivo i vrlo se polariziralo, ocjenjuje Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u. Hrvatska je podijeljena što se tiče cijena, tržišta i nekretnina. S jedne strane imamo Zagreb i neke veće gradove i priobalje dok u ostatku Hrvatske cijene ne divljaju, prometi su mali, a tržište usporeno, istaknuo je

U Gradu Zagrebu novogradnja raste, ali cijena nekih stanova u Donjem gradu ili dijelovima koji su bili ugroženi potresom ne raste te čak promet pada, rekao je Dubravko Ranilović u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

'Sigurnost u Gradu Zagrebu glavni je kriterij za kupnju nekretnine. Imamo veliki interes za novogradnju, ali nju si može priuštiti manji broj ljudi', rekao je i istaknuo da je povećan i interes za kvalitetnim urbanističkim naseljima iz 80-ih godina. Globalno gledano, ocijenio je, pokazalo se da je nekretnina interesantna i sigurna investicija tijekom pandemije.

  • +3
Nekretnine Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Stambena baza nam je relativno niska. Potres je pokazao sve mane toga. Ljudi traže kvalitetne nekretnine, ali očigledno njih nema dovoljno', istaknuo je, dodavši kako je veći interes za manjim stanovima te da nedostaju oni četverosobni. Dodao je i da petinu ukupne kupnje tijekom godine ostvaruju stranci, i to uglavnom u priobalju, te da oni utječu na tržište.

'Posljednje dvije godine, od 2017., promet pada. Vidjet ćemo što će pokazati podaci za 2021., ali već sad vidimo da se u prvih osam mjeseci promet nekretninama nije bitno povećao u odnosu na 2019.', rekao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.