u prošloj godini

Troškova rada u Hrvatskoj porasli pet posto

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 21.03.2018 09:30
  • Objavljeno 21.03.2018 u 09:38
Radnici (ilustracija)

Radnici (ilustracija)

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Troškovi rada u Europskoj uniji porasli su u četvrtom tromjesečju 2017. godine gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, dok je u Hrvatskoj njihov rast ubrzao, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. Na razini Europske unije kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, utvrdili su u Eurostatu.

U prethodnom su tromjesečju prema revidiranim Eurostatovim podacima uvećani 2,2 posto. Pritom su troškovi plaća porasli 2,4 posto a troškovi doprinosa 2,0 posto.

Sektor usluga ponovo je prednjačio najizrazitijim povećanjem troškova rada, za 2,7 posto. Slijedi građevinarstvo s 2,5 posto te industrija s 2,3 posto.

I u eurozoni su troškovi rada po satu krajem prošle godine rasli gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, za 1,5 posto na godišnjoj razini. U prethodnom su tromjesečju uvećani 1,6 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Troškovi plaća uvećani su u promatranom razdoblju 1,7 posto a troškovi doprinosa 1,0 posto.

Građevinski sektor zabilježio je najsnažniji rast ukupnih troškova rada po satu, za 2,1 posto. Slijedi uslužni sektor s 1,9 posto i industrija s 1,3 posto, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

  • +2

Novac euri

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Među zemljama EU-a najsnažnije su u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju na godišnjoj razini porasli troškovi rada u Rumunjskoj, za 14, 4 posto, te u Bugarskoj, za 12,2 posto, i Mađarskoj, za 8,6 posto.

U Hrvatskoj su kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u četvrtom tromjesečju 2017. godine porasli 5,3 posto na godišnjoj razini, nakon 4,9-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Pritom su troškovi plaća uvećani 5,3 posto a troškovi doprinosa 5,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!