POSLOVNI REZULTATI

Tromjesečna dobit RBA Internationala na razini prošlogodišnje

16.11.2016 u 12:20

Bionic
Reading

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u srijedu da je treće tromjesečje zaključila s dobiti na razini istog razdoblja prošle godine, uz niže kamatne prihode ali i gotovo prepolovljene rezervacije za gubitke po otpisima

U razdoblju od srpnja do rujna banka je poslovala s konsolidiranom dobiti od 184 milijuna eura, što je u visini rezultata zabilježenog u istom razdoblju prošle godine.

Neto prihodi od kamata smanjeni su 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kliznuvši na 732 milijuna eura. Neto prihodi od naknada i provizija kliznuli su na godišnjoj razini 1,6 posto, na 378 milijuna eura.

Neto dobit od trgovanja iznosila je 52 milijuna eura dok je u istom prošlogodišnjem tromjesečju banka u toj stavci zabilježila neto gubitak od 14 milijuna eura.

Neto rezervacije za gubitke po opisima gotovo su prepolovljene u trećem ovogodišnjem tromjesečju i iznosile su 100 milijuna eura.

Poslovno izvješće pokazuje također da je u hrvatskom poslovanju do kraja rujna konvertirano ukupno 94 posto portfelja kredita u švicarskim francima, odnosno 245 milijuna eura, uz napomenu da je pripadajući trošak knjižen već u 2015. godini. Preostali dio portfelja nenaplativih kredita bit će konvertiran u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju, dodaje se.

Hrvatski je ogranak RBI-ja na kraju rujna prema poslovnom izvješću imao najvišu stopu pokrivenosti nenaplativih kredita u švicarskim francima među RBI-jevim tržištima u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi, od 92,5 posto. Slijedi Mađarska sa 74,4 posto, Rumunjska sa 69,3 posto, Srbija sa 63,5 posto i Poljska s 54,8 posto.

Udio nenaplativih kredita u švicarskim francima u ukupnom kreditnom portfelju hrvatskog ogranka iznosio je krajem rujna 40 posto. U mađarskom je poslovanju iznosio 23,6 posto, u srpskom 20,3 posto, u rumunjskom 16,9 posto a u poljskom tri posto, pokazuje izvješće.

RBI je na kraju rujna bilježila stopu adekvatnosti kapitala (CET1 ratio) utvrđenu prema postroženim regulatornim kriterijima od 12,3 posto. Do kraja iduće godine namjeravaju je spustiti na 'najmanje 12 posto'.

U prognozama napominju i da bi troškovna osnovica nakon provedbe strateških mjera trebala biti približno 20 posto ispod razine iz 2014. kada je iznosila tri milijarde eura.

Neto rezervacije za gubitke po otpisima trebale bi pak biti ispod prošlogodišnjih 1,26 milijardi eura, dodaju.