pad zemlje izlazećeg sunca

Treća po veličini svjetska ekonomija zbog korone u recesiji, no najgore tek dolazi

18.05.2020 u 22:20

Bionic
Reading

Japan je u posljednjem lanjskom tromjesečju već zabilježio pad ekonomske aktivnosti zbog rasta poreza na promet, a ekonomiji koja uvelike ovisi o izvozu dodatni udarac zadala je pandemija koja je paralizirala svijet, zbog čega je stradala izvozna grana japanskog gospodarstva

Japan je i službeno ušao u recesiju, otkrile su brojke objavljene u ponedjeljak, a ostvare li se crne prognoze analitičara, ono najgore tek dolazi za treću po veličini svjetsku ekonomiju. Nakon što je u četvrtom lanjskom tromjesečju u odnosu na treće ostvaren pad koji odgovara godišnjoj stopi od 6,1 posto, japansko gospodarstvo u prvom je ovogodišnjem kvartalu nastavilo negativan trend, i to po stopi od 3,4 posto. Ekonomisti recesijom smatraju dva uzastopna tromjesečja s negativnim stopama kretanja bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Japanske potrošače potkraj prošle godine pogodilo je dizanje stope poreza na promet sa osam na 10 posto, a tom se udarcu početkom ove godine pridružila pandemija koronavirusa sa svojim posljedicama. Japan nije uvodio najstroža ograničenja kretanja poput nekih drugih država, no očito je da se negativni efekti itekako osjećaju.

Početkom travnja japanske vlasti proglasile su i izvanredno stanje, a posljedice tog poteza tek će se osjetiti. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju da će u drugom kvartalu japanska ekonomija zabilježiti pad po stopi od čak 22 posto, što bi bio rekordni pad još od 1955. godine, otkad postoje službene brojke.

Kako bi pokušala olakšati ekonomski udarac pandemije, japanska vlada već je najavila poticajni paket vrijedan bilijun dolara, a središnja banka Japana tijekom travnja produljila je svoje poticajne mjere. Premijer Shinzo Abe najavio je rebalans proračuna do kraja mjeseca kako bi se financirale nove mjere za očuvanje ekonomije.

Posljednji put u recesiji 2015.

Ako se Europsku uniju ne promatra kao jedinstvenu cjelinu, Japan je treće po veličini svjetsko gospodarstvo, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Već se desetljećima bori s oscilacijama u ekonomiji, a posljednji put bio je u recesiji 2015. godine.

Japanska ekonomija uvelike ovisi o izvozu, što je razlog za to što je snažno pogođena pandemijom iako je koronavirus u toj državi relativno obuzdan. Na više od 125 milijuna stanovnika Japan zasad ima nešto više od 16 tisuća zaraženih i oko 750 preminulih. Te su virusne brojke na razini Austrije s tek devet milijuna stanovnika.

Uz poznate brendove poput Toyote ili Honde, čija je prodaja pala diljem svijeta, japanska ekonomija stradala je zbog zastoja u globalnom turizmu. Japan se tako priključio Njemačkoj, a koja je prošlog tjedna objavila da se također našla u recesiji, no neki ističu da u odnosu na dvije vodeće svjetske ekonomske sile, SAD i Kinu, japanska ekonomija još i ne izgleda tako loše.

Analitičari procjenjuju da će američko gospodarstvo u drugom kvartalu padati i po snažnijoj stopi, višoj od 25 posto, a i pad u prvom tromjesečju u Japanu je bio niži nego u SAD-u, u kojem je ekonomija krenula dolje po stopi od 4,8 posto. To je bio najoštriji pad za američku ekonomiju u posljednjih devedeset godina.

Lanjski globalni BDP procijenjen na 87 bilijuna dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da se globalni BDP lani kretao u visini od oko 87 bilijuna dolara. Od toga se 21,4 bilijuna odnosi na SAD, 14,1 na Kinu, a 5,15 bilijuna na Japan. Na četvrtom mjestu nalazi se Njemačka s BDP-om od 3,86 bilijuna dolara. Za usporedbu, hrvatski BDP procjenjuje se na oko 60 milijardi dolara.

Kina je u prvom tromjesečju također zabilježila pad, i to do 6,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. To je bio prvi pad ekonomske aktivnosti u Kini u barem posljednjih 40 godina. I za Kinu i za SAD očekuje se da će također ući u recesiju jednom kad se objave podaci o kretanju ekonomija za razdoblje od travnja do lipnja.

Globalni recesijski ceh

Azijska razvojna banka (ADB, Asian Development Bank) krajem prošlog tjedna objavila je procjenu da će pandemija koronavirusa stajati globalnu ekonomiju između 5,8 i 8,8 bilijuna dolara, što je blizu 10 posto globalnog BDP-a koji se procjenjuje na nešto više od 87 bilijuna dolara.

  • +15
Koronavirus u Japanu Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON