JAVNI I DRŽAVNI SLUŽBENICI:

'Trebamo odahnuti jer Šuker ne prijeti otkazima?'

25.03.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zatražili su danas od Vlade da se pregovori o materijalnim pravima u 2010. godini ne vode samo na razini državnih i javnih službi, nego i državnih poduzeća i agencija

Smatramo kako su svi kolektivni ugovori i njima ugovorena materijalna prava jednako vrijedni, pa se ne mogu dijeliti na one o kojima se mora pregovarati i one koje se ne smije dirati, kaže se u priopćenju dvaju sindikata.

'Poruku potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera da nema sredstava za isplatu božićnice i regresa u državnim i javnim službama doživjeli smo kao pritisak na sindikate i zaposlene u javnom sektoru, koji bi, valjda, trebali odahnuti s olakšanjem jer je Šuker barem obećao da im neće dirati plaće i nije prijetio otkazima'.

Tom porukom Šuker je pokazao da ne cijeni socijalne partnere i pregovore je započeo odmah sa svim zaposlenima u državnoj upravi i javnim službama, namijenivši sindikatima tek zadaću prenositelja loših vijesti svojem članstvu.

Dva sindikata traže od Vlade pregovore o sveobuhvatnim mjerama smanjenja rashoda u državnom proračunu i tek pod tim uvjetima namjeravaju razgovarati o materijalnim pravima zaposlenih čije interese zastupaju, ali samo ako u te pregovore istovremeno budu uključeni svi kojima je država poslodavac ili pretežiti vlasnik.

Uskraćivati regres i božićnicu policajcima, poreznicima, carinicima, savjetnicima, referentima, učiteljima, profesorima, liječnicima, zdravstvenom osoblju, socijalnim radnicima i drugima u javnom sektoru, moguće je samo ako oni tu mjeru dožive kao krajnju i neophodnu

No, dok se menadžeri i nalogodavci višeslojnih premaza tunela u državnim tvrtkama voze u crnim limuzinama, zaštićeni klauzulama o milijunskim otpremninama, teško je u tako što povjerovati, ističe se u priopćenju.

I državni i javni službenici i namještenici spremni su i sposobni prosvjedovati, jer i oni žive od plaće i materijalnih prava koja su ugovorili s Vladom, a ova koja nam sada žele uskratiti ionako su već ukalkulirana u njihove mizerne kućne proračune za podmirenje dozvoljenih i nedozvoljenih minusa, kredita, nabavke školskih knjiga, dopunskog zdravstvenog osiguranja i drugih svakodnevnih troškova.

Stoga dva sindikata pozivaju da se u pregovore uključe predsjednica Vlade i Predsjednik Republike, kako bi oni zaista doveli do uspostave 'nove pravednosti', a ne produbljivanja postojećih društvenih nepravdi.