SLUČAJ CENTAR BANKE

'Tražili smo od Biondića da uloži novih 10 milijuna eura'

07.09.2013 u 21:11

Bionic
Reading

Monika Cereova, šefica slovačke J&T banke, objasnila je u intervjuu za Jutarnji list zašto su odustali od ulaska u Centar banku. Podsjetimo, kako je HNB predložio stečaj Centar banke nakon što su se Slovaci povukli

Zašto se odustali od ulaska u Centar banku, svi ostali krive vas za njezin bankrot...

'U pregovorima s ministrom financija Slavkom Linićem htjeli smo dogovoriti uvjete našeg sudjelovanja u dokapitalizaciji banke, koji bi osigurali njezino stabilno poslovanje. Pregovarali smo o tome kako spasiti banku, i bili smo spremni u duljem razdoblju u Centar banku uložiti i do 40 milijuna eura, pri čemu smo 10 milijuna eura bili spremni uložiti odmah. Morali smo ipak kao odgovorna banka koja se mora brinuti o kapitalu svojih investitora osigurati uvjete koji će omogućiti da to naše ulaganje bude sigurno. Nismo htjeli riskirati da samo nama na naplatu dođu dugovi koje su stvorile bivše uprave. Nažalost, nismo uspjeli podijeliti rizik ulaganja s nekim od dioničara Centar banke. Naš uvjet je za početak ulaganja bila ravnomjerna raspodjela rizika'.

Htjeli ste da netko drugi preuzme rizike kako biste vi uložili novac?

'Ne. Htjeli smo samo da se rizik ravnopravno podijeli. Naše dubinsko snimanje poslovanja banke pokazalo je da postoji mogućnost da se u budućem razdoblju pojavi još problema koje će trebati sanirati zbog načina poslovanja banke prije nego što mi uđemo u nju. Nismo htjeli preuzimati veliki rizik prošlosti sami, već smo tražili od suvlasnika banke Dragutina Biondića da i on sada u banku uloži 10 milijuna eura kako bi preuzeo rizik jednako kao i mi. Ponudili smo mu adekvatnu ponudu kakvu i inače nudimo za takva ulaganja, no detalje ne mogu otkrivati budući da se radi o bankarskoj tajni'.

A koji rizik od tog ulaganja ste vi bili spremni preuzeti?

'Pokazali smo spremnost da uložimo 10 milijuna eura odmah i ostatak iznosa kasnije nakon započinjanja procesa restrukturiranja Centar banke. Novac je bio uplaćen na račun u Vaba banku i bili smo odmah spremni prebaciti ga u Centar banku da je gospodin Biondić bio spreman prihvatiti našu ponudu. Tražili smo i drugog lokalnog partnera sa spremnošću da za početak uloži jednak iznos kao i mi, ali kako nitko nije htio pristati, nismo se uspjeli dogovoriti. Kontaktirali smo mnogo hrvatskih tvrtki, čak i neke velike, ali nitko nije bio spreman na ulaganje. Na kraju se pokazalo da neki poslovi uz najbolju volju i trud ipak ne uspiju'.

Ostatak članka pročitajte OVDJE