PANIKA U JAPANU

Toshiba u velikim problemima, ugrožen opstanak tvrtke

12.04.2017 u 14:06

Bionic
Reading

Japanski ministar financija Taro Aso izjavio je u srijedu kako nejasnoće oko financijskog izvješća Toshibe koje nisu potpisali revizori predstavljaju problem za dioničare i financijska tržišta

Aso, koji je također čelnik financijske regulatorne agencije u zemlji, kazao je kako takva situacija može prouzročiti neizvjesnost za tržišta dionica i obveznica. Također je rekao da ne želi da ulagači izgube povjerenje u financijska tržišta u Japanu samo na temelju problema koje ima Toshiba.

"Problem je u tome što nije jasno zašto ga revizori nisu potpisali. Ako ste dioničar ili ulagač i pogledate izvješće Toshibe o dobiti, pitati ćete se: Što je ovo? To bi moglo potaknuti nagađanja da su revizorski standardi u Japanu manjkavi ili da Toshiba ima problema", ustvrdio je Aso.

Nakon dvije odgode, Toshiba je u utorak objavila 9-mjesečno financijsko izvješće kompanije bez potpisa svog revizora, upozorivši pritom kako je ugrožen opstanak kompanije, pri čemu krizu produbljuju problemi s američkom podružnicom nuklearne kompanije Westinghouse Electric Co. 

Taj konglomerat, s nizom poslovanja, od elektroničkog do građevinskog, u prvih devet mjeseci svoje fiskalne godine, dakle od travnja do kraja prosinca 2016., poslovao je s  gubitkom od 4,8 milijardi dolara.

Revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PWC) Aarata LLC nije potvrdila i zaključila taj revizorski izvještaj, poručivši kako nisu bili u stanju formirati mišljenje o rezultatima, povećavajući time vjerojatnost da će Tokijska burza isključiti dionice kompanije iz burzovne kotacije. 

Izostanak odlučne i snažne reakcije prema Toshibi dovela bi u pitanje kredibilitet burze u očuvanju standarda za ulagače, no isključivanje iz burzovne kotacije dodatno bi zakompliciralo krizu u Toshibi, povećavajući financijske troškove kompanije, izlažući je i tužbama ljutih i razočaranih dioničara.

Računovođe iz revizorske kuće preispitivali su brojke vezane za američki Westinghouse, koji je u većinskom vlasništvu Toshibe, a gdje su ogromni troškovi proizašli iz gradnje četiri nuklearna reaktora u jugoistočnom dijelu SAD-a prisilili japansku kompaniju na procjenu neto gubitka za cijelu fiskalnu godinu od 9 milijardi dolara.

U međuvremenu, Westinghouse je u ožujku pokrenuo stečaj prema članku 11. američkog stečajnog zakona, koji ga štiti od vjerovnika dok provodi restrukturiranje.