tko se prvi sjetio?

Tomašević se čudi kako se 'nitko prije nije sjetio kupiti drobilicu', no došao je na gotovo: Bandićeva ekipa pripremila je teren

20.08.2021 u 14:58

Bionic
Reading

'Nije li nevjerojatno to da se svih ovih godina nitko u bivšoj upravi nije sjetio kupiti drobilicu kakvu imaju privatnici', upitao se prošli tjedan zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević govoreći o problematici globalnog otpada koji se nakupljao na gradskim ulicama nakon što je odvoz kratkotrajno prestao

Grad Zagreb je u srijedu odabrao dobavljače za drobilicu kojom će upravljati gradska tvrtka Čistoća, a kako se gradski novac više ne bi trošio na usluge privatnika koji su radili taj posao proteklih godina.

No osim što je izjavio da mu je nevjerojatno to da se nitko nije sjetio prije nabaviti drobilicu, Tomašević je zaboravio spomenuti da je natječaj za drobilicu i usitnjavač, koji su s pola iznosa financirani iz fondova EU-a, raspisala bivša gradska uprava na čelu s v.d. gradonačelnicom Jelenom Pavičić Vukičević.

Natječaj za nabavu drobilice i usitnjavača Grad Zagreb je raspisao 28. svibnja, na samom kraju mandata Pavičić Vukičević, što je vrlo lako provjerljivo pretraživanjem oglasnika javne nabave.

Naručitelj drobilice je Zagrebački centar za gospodarenje otpadom i nabavljena je u sklopu postojećeg Projekta obrade građevnog i /ili krupnog (glomaznog) komunalnog otpada. Zanimljivo, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom gospodarstva i Fondom za zaštitu okoliša za nabavu postrojenja i drobilice potpisan je još 25. veljače ove godine, dok je glavnim gradom upravljao pokojni Milan Bandić.

U vijesti koju je objavio Zagrebački centar za gospodarenje otpadom navodi se da su projektne aktivnosti započele u svibnju 2020. te da će se projekt realizirati najkasnije do travnja 2022. godine.

Drugim riječima, Tomašević je samo odabrao dobavljača drobilice i usitnjavača dok je teren pripremila i natječaj sa svim rokovima, uvjetima i cijenama složila bivša vlast te je s resornim ministarstvom ugovorila isplatu novca EU-a kojim je plaćena polovica iznosa za već famozne drobilicu i usitnjavač.

Je li to stvarno tako, provjerili smo s direktorom Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) Igorom Zgombom, a on pojašnjava da je ZCGO naručitelj drobilica i pokrenuo je natječaj za njih 28. svibnja. 'Za taj natječaj osigurano je 50 posto sredstava iz fondova EU-a, a na poziv Ministarstva javili smo se prošlo ljeto. U veljači je potpisan ugovor s Ministarstvom, nakon toga predana je dokumentacija Ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša te su oni dali suglasnost za objavu natječaja. Sve su to javno dostupni podaci i nabava drobilice dugotrajan je posao, ništa ne ide preko noći', rekao nam je Zgomba.

Za komentar cijelog posla i Tomaševićevih izjava 'kako se nitko nije sjetio kupiti drobilicu' upitali smo i bivšu v.d. gradonačelnicu Jelenu Pavičić Vukičević, no ona do zaključenja teksta nije odgovarala na naše pozive i poruke. Za komentar natječaja, koji je očito pripremljen ili barem u većini složen za vrijeme prethodne vlasti, upitali smo i aktualnu gradsku upravu.

Oni potvrđuju kako je za potrebe ZCGO-a pokrenuta javna nabava u tri grupe u postupku "Nabava opreme potrebne za uspostavljanje mobilnog postrojenja za obradu građevnog i/ili krupnog komunalnog otpada", pri čemu je obavijest o nadmetanju objavljena 28. svibnja, a rok za dostavu ponuda određen je s danom 30. lipnja 2021.

'U roku za dostavu ponuda zaprimljeno je 11 ponuda. Za grupu 2 – Mobilna drobilica za građevinski otpad i grupu 3 – Mobilni usitnjivač za glomazni otpad odluka o odabiru objavljena je 18. kolovoza 2021. godine u Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina, dok je za Grupu 1 – Teleskopski utovarivač postupak pregleda i ocjene ponuda u tijeku. Valja istaknuti da je nabava sufinancirana sredstvima EU u visini 50 posto' poručili su i dodali da je u tijeku postupak jednostavne nabave 'Najam stroja za drobljenje glomaznog otpada' za naručitelja Zagrebački holding.

Podsjetimo, Zagrebu je najpovoljniju ponudu za kupnju mobilne drobilice dala tvrtka Lager Bašić iz Donjeg Stupnika, u vrijednosti od 3.146.000 kuna bez PDV-a, a za mobilni usitnjavač najpovoljnija je bila ponuda tvrtke O-K TEH iz Zagreba, u iznosu od 2.749.000 kuna bez PDV-a. Tvrtka Lager Bašić u vlasništvu je Milenka Bašića, javnosti poznatog iz afere Vjetroelektrane. Naime njega i Dragana Stipića Uskok sumnjiči da su bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave i gradonačelnici Knina Josipi Rimac nudili 45.000 eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetroelektrane Krš-Pađene. Bašić i Stipić su na ispitivanju u Uskoku u veljači negirali počinjenje kaznenog djela.