potpisao odluku

[DOKUMENT] Tomašević drobilicu za građevinski otpad kupuje od tvrtke osumnjičenika iz afere Vjetroelektrane

18.08.2021 u 16:12

Bionic
Reading

Grad Zagreb odabrao je u srijedu najpovoljnije ponude za kupnju drobilice i usitnjavača glomaznog otpada, opreme kojom će gradska tvrtka Čistoća posao oporabe glomaznog otpada, umjesto privatnih tvrtki, preuzeti na sebe, a za kupnju se izdvaja nešto manje od šest milijuna kuna

Dva stroja ukupno su vrijedna nešto manje od šest milijuna kuna, a njihova nabava sufinancirat će se, prema ranije potpisanom ugovoru, iz fondova Europske unije, i to u iznosu od 50 posto, doznaje se iz Gradske uprave.

Odluka je donesena nakon što je prošli utorak gradonačelnik Tomislav Tomašević poništio javni natječaj za oporabu glomaznog otpada. Tada je najavio da će taj posao od sada, umjesto privatnih tvrtki, raditi gradska tvrtka Čistoća, istaknuvši da će se tako, prema procjeni Čistoće, uštedjeti oko 33 milijuna kuna godišnje na glomaznom otpadu.

U odluci o odabiru koju je potpisao Tomašević navodi se da je otvoreni postupak javne nabave bio podijeljen u grupe - u jednoj je tražena ponuda za kupnju mobilne drobilice za građevinski otpad, a u drugoj mobilni usitnjavač za glomazni otpad.

  • +12
Konferencija za novinare Tomislava Tomaševića Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Najpovoljniju ponudu za kupnju mobilne drobilice dala je tvrtka Lager Bašić iz Donjeg Stupnika, u vrijednosti od 3.146.000 kuna bez PDV-a, a za mobilni usitnjavač najpovoljnija je bila ponuda tvrtke O-K TEH iz Zagreba u iznosu od 2.749.000 kuna bez PDV-a.

U javnom natječaju pristigle su još dvije ponude, no tvrtka GRA-PO iz Gornjeg Stupnika za nabavu drobilice ocijenjena je kao nepravilna jer nisu dostavili tehničku specifikaciju, a nepravilnom je ocijenjena i ponuda grupe TEKNOXGROUP HRVATSKA iz Zagreba jer nisu upotpunili svoju ponudu onako kako je to tražio Grad Zagreb.

Podsjetimo, tvrtka Lager Bašić u vlasništvu je Milenka Bašića, javnosti poznatog iz afere Vjetroelektrane. Naime njega i Dragana Stipića Uskok sumnjiči da su bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave i gradonačelnici Knina Josipi Rimac nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetroelektrane Krš-Pađene. Bašić i Stipić su na ispitivanju u Uskoku u veljači negirali počinjenje kaznenog djela.