MIKRO I MALI ZAJMOVI

Tolušić: Od 1. rujna kreću najpovoljniji krediti za poljoprivrednike

01.08.2018 u 15:53

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je najavilo da od 1. rujna kreću najpovoljniji krediti za poljoprivrednike iz programa "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj", za koje će kamatne stope biti 0,5 i 1,00 posto, a za mljekarski sektor tek 0,1 posto

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) pokrenulo financijske instrumente - "Mikro i Male zajmove za ruralni razvoj - u sklopu Programa ruralnog razvoja, a sufinanciraju se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Mikro i mali zajmovi namijenjeni su poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima koji djeluju u sektoru šumarstva, a mogu se koristiti za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko uzgojnim radovima itd.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u priopćenju ističe kako se tim programom poljoprivrednicima osiguravaju najpovoljniji krediti za njihove investicije, po znatno povoljnijim uvjetima od onih koji bankarski sektor trenutačno nudi u Hrvatskoj.

"Za financijske instrumente iz Programa ruralnog razvoja osigurali smo više od pola milijarde kuna. Proizvođačima mlijeka omogućili smo nevjerojatno nisku kamatnu stopu od svega 0,1 posto. Vjerujem da će ovo biti dodatan vjetar u leđa svima onima koji žive od poljoprivrede, prerađivačke djelatnosti ali i šumarstva", istaknuo je Tolušić.

Mikro i malim zajmovima, kako se navodi u priopćenju, moguće je financirati i troškove koji nisu prihvatljivi za bespovratna sredstva kao što su primjerice kupnja živih životinja, jednogodišnjeg bilja, rabljene opreme, obrtna sredstva.

  • +22
Poljoprivreda Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Po podacima Ministarstva, iznos mikro zajmova je od 1.000 do 25.000 eura, a malih zajmova od 25.001 do 50.000 eura

Kamatna stopa za mikro i male zajmove za ruralni razvoj su 0,5 i 1,00 posto, ovisno o razvijenosti lokalne jedinice ulaganja, dok je kamatna stopa za mljekarski sektor 0,1 posto.

Mikro zajmovi moći će se dobiti na rok otplate do pet godina, mali do 10 godina, u oba slučaja uz uključen poček do 12 mjeseci (ako je rok otplate dulji od dvije godine). 

Hamag-Bicro raspisao je Program mikro i malih zajmova za ruralni razvoj, a prvi zahtjevi za zajam podnose se od 1. rujna. Programi su otvoreni do 31. prosinca 2020. godine, a zahtjevi će se uzimati u obradu prema datumu zaprimanja, navodi se u priopćenju.