Statistički podaci

Rekordna sjetva uljane repice, pod pšenicom 25 posto više površina

09.07.2018 u 09:46

Bionic
Reading

Statistički podaci o ranim procjenama zasijanih površina važnijih usjeva u ovoj godini ukazuju na rekordnu sjetvu uljane repice, kao i na 25 posto više površina pod pšenicom nego lani

Površina zasijana uljanom repicom u 2018. povećana je za četiri tisuća hektara ili za 8,2 posto u odnosu na godinu ranije, navodi se u izvješću Državnog zavoda za statistiku (DZS). Uljane repice je zasijano na 53 tisuće hektara, što je, kažu statističari, najveća sjetva od 1990. godine.

Povećane su i površine pod pšenicom, kukuruzom, sojom i suncokretom.

Pšenice je zasijano na 145 tisuća hektara ili 25 posto većoj površini nego u 2017. godini, pokazuju rane procjene površina važnijih usjeva u 2018. godini, koje je objavio DZS.

Soje je zasijano na 86 tisuća hektara, ili 1,2 posto više površina nego lani, suncokreta na 40 tisuća hektara ili 8,1 posto većoj površini, a kukuruza na 248 tisuća hektara ili 0,4 posto većoj površini.

Podaci DZS-a pokazuju da je pod šećernom repom 14 tisuća hektara, što je za 6 tisuća hektara ili 30 posto manje površina nego lani. "Uzrok smanjenjenoj zasijanoj površini šećerne repe jesu loše vremenske prilike i manja otkupna cijena", navode statističari.

Površine pod krumpirom ostale na istoj razini, odnosno zasijano ga je na 10 tisuća hektara.

Podaci o ranim procjenama o zasijanim površinama za važnije ratarske usjeve odnose se na stanje 1. lipnja. Ti su podaci prve informacije koje objavljuje DZS o stanju zasijanih površina na kraju proljetne sjetve.