iz vlade u sabor

Tolušić: Želimo sve OPG-ove okupiti unutar Poljoprivredne komore

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2018 16:19
  • Objavljeno 30.05.2018 u 16:11
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je sa sjednice u srijedu u Sabor uputila konačni prijedlog zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK), kojim se, kako je istaknuto, želi ojačati utjecaj te ustanove u zastupanju interesa poljoprivrednika, posebice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Kako je na Vladinoj sjednici iznio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, u Upisnik poljoprivrednika koji vodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na dan 31. prosinca 2017. godine bilo je upisano nešto više od 164 tisuće poljoprivrednika, od čega prema organizacijskom obliku OPG-ovi brojčano dominiraju jer ih je gotovo 160 tisuća. Međutim, kako je rekao, OPG-ovi adekvatno obuhvaćeni kroz članstvo u nekoj od komora nego djeluju kroz brojne udruge koje ne mogu interesno obuhvatiti sve poljoprivredne proizvođače.

Stoga je namjera prijedloga zakona da OPG-ovi budu okupljeni unutar HPK koja će ih jedinstveno zastupati, kaže Tolušić.

"HPK ovim zakonom dobiva financijsku neovisnost pa će sigurno moći bolje i kvalitetnije zastupati interese poljoprivrednih gospodarstva", naglasio je on.

Obvezno članstvo

Novim bi se zakonom utvrdilo obvezno članstvo u HPK poljoprivrednika koji su korisnici potpora, a koju po barem jednoj osnovi ostvaruju iz državnog proračuna, Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi ili Europskog poljoprivrednog fonda.

  • +22
  • +19

Poljoprivreda

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Maksimalan iznos članarine ne smije prelaziti šest kuna mjesečno, što znači da godišnje može iznositi maksimalno 72 kune. Prema predviđenom broju potencijalnih članova, procjenjuje se da će godišnji prihod od članarina iznositi 7,5 milijuna kuna.

Uz članarinu, zakon predviđa da se Komora može financirati i sredstvima ostvarenim obavljanjem vlastite djelatnosti, sredstvima državnog proračuna te od izvanrednih prihoda (darovi, donacije, sponzorstva i dr.).

U državnom proračunu za 2018. predviđeno je financiranje Komore u iznosu od 300.000 kuna, kako bi se osigurao njezin nesmetan rad do stupanja na snagu prijedloga zakona, od kada će se Komora financirati isključivo iz vlastitih sredstava.

Tijekom saborske rasprave u sklopu prvog saborskog čitanja, zastupnici SDP-a i Mosta suprotstavili su se, kako su rekli, uvođenju novih nameta za poljoprivrednike poručivši da je "dosta nameta", a vladajući su isticali kako se uvođenjem obveznog članstva u HPK-u želi ojačati zastupanje interesa poljoprivrednih proizvođača.

HPK je osnovan 2009. godine, a članstvo je najprije bilo obvezno za sva poljoprivredna gospodarstva, fizičke i prave osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika. Međutim, izmjenama Zakona o HPK 2012. godine ukinuto je obvezno i uvedeno dobrovoljno članstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!