KUTEROVAC OŠTRO:

'Tolušić je zvijezda salmonele, a našim proizvođačima prodaja pala 30 posto!'

13.12.2016 u 06:30

Bionic
Reading

Krešimir Kuterovac, konzultant, poljoprivredni stručnjak i jedan od kandidata za ministra poljoprivrede u vladi Tomislava Karamarka, obrušio se na aktualnog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zbog afere salmonela

Tolušić je, kaže Kuterovac, uz salmonelu postao prvo lice s naslovnice, dok se domaćim tvrtkama otkazuju ugovori, a pobjednika u borbi sa salmonelom koja je zapravo pod kontrolom - neće biti.

'Donedavno je salmonela bila obična patogena bakterija koja je proizvođačima mesa i prerađivačkoj industriji bila stalni i opaki neprijatelj protiv kojega se svaki dan biju teške bitke. Zakoni Hrvatske i Europske unije, moderne tehnologije, vrhunski uvjeti rada i proizvodni pogoni, sustavi proizvodnje i kontrole neka su oružja kojima se osiguravaju kako bi svaki dan pobjeđivali ovog opakog neprijatelja. Iz dana u dan u proizvodnji teški se boj bije i bio sam siguran da kontroliramo neprijatelja te da pobjeđujemo', pretpostavio je Kuterovac.

'U stvarnosti salmonela pobjeđuje te je postala glavna zvijezda novina i portala', kaže Kuterovac i dodaje da je to tako jer politika ne može odoljeti zovu medija.

'Pada prodaja uvozne hrane. Išao sam provjeriti kako stoje naši proizvođači, i to u jedan 'mrski strani lanac' koji me privukao bombastičnom reklamom o domaćoj piletini za 14,99 kuna. I doista, domaća piletina po ovoj cijeni je istina. Pobjeđujemo, pomislio sam, ponovno, kad me nazvao prijatelj koji igra za jednog našeg velikog prvoligaša (proizvodi piliće) i kaže mi da mu je otkazan ugovor i da više nije u timu', prepričao nam je Kuterovac.

Na pitanje zašto je domaćem proizvođaču otkazan ugovor, prijatelj mu je ljutito odgovorio:

'Zar ti ne čitaš novine i portale svaki dan?! Ubila nas salmonela - pala nam je prodaja 30 posto i pokušali smo sniziti cijenu na 15 kuna, ali ni po toj cijeni prodaja ne ide. Preostaje nam jedino smanjiti proizvodnju i nadati se da će kad dođu turisti (koji ne znaju hrvatski) zaigrati za nas i podići nam promet.'

Kuterovac ilustrira to kako se sve u povijesti gubila borba sa salmonelom. Naveo je primjer britanskog ministra koji se s tom bakterijom u jajima obračunao zabranom proizvodnje domaćih jaja, zbog čega su kokoši završile u klaonici: 'On je slabije vidio pa nije mogao utvrditi koja je koka kriva za jaja sa salmonelom. Kako jaja više nije bilo, nije bilo ni mogućnosti da jedno od nekoliko desetaka milijuna jaja ima salmonelu.'

Podsjećamo, Kuterovac je agronom s više od 20 godina iskustva – bio je izvršni direktor za poljoprivredu u Agrokoru, direktor Vupika, član uprave Belja, a ima i konzultantsku tvrtku Inagra. Bio je i ravnatelj Hrvatskog stočarskog centra te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.


U tom ministarstvu, pod mandatom SDP-ova Tihomira Jakovine, karijeru je kao njegova pomoćnica gradila i supruga mu Vesna Gantner Kuterovac, no brzo je napustila to ministarstvo zbog mogućeg sukoba interesa.

Naime, Gantner Kuterovac vodila je Upravu za poljoprivredu i prehrambenu industriju, a istu funkciju od razdoblju od 2007. do 2009. kao državni tajnik i član HSS-a držao je njezin suprug.