BIT ĆE NAPETO

Todorić se prvi put sastaje s onima kojima duguje milijarde

27.03.2017 u 10:06

Bionic
Reading

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi menadžeri sastat će se danas s najvećim dobavljačima u prostorima Konzuma. Očekuje se kako će dobavljači tražiti jamstvo da će im dugovi biti vraćeni, a Todorić će možda zatražiti određene ustupke kao što je djelomični otpis dugova

Podsjetimo, ukupan dug koncerna prema posljednjim podacima (rujan 2016.) dosegnuo je golemih 45,2 milijarde kuna. Od toga oko 16 milijardi kuna duguje dobavljačima.

'Situacija u Agrokoru nije onakva kakvu bismo htjeli. Svi smo mi važni i želimo učiniti kvalitetnije stvari, a ne da pušemo nepotrebne balone i stvaramo prijepore. Stvari treba pokrenuti u dobrom pravcu', rekao je u petak za tportal jedan od dobavljača.

U krizu Agrokora aktivno se uključila i Vlada. Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martine Dalić krajem prošlog tjedna najavila je poseban zakon koji bi trebao pomoći posrnulom koncernu.

'Vlada priprema zakonodavni i institucionalni okvir u cilju zaštite cjelokupnog hrvatskog gospodarstva kada se sistemski važna kompanija suoči s poteškoćama koje nije u stanju sama riješiti', rekla je Dalić.

Iako je ministrica naglasila kako 'Vlada novi zakon ne priprema specifično za Agrokor i gospodina Ivicu Todorića', u javnosti je već dobio ime Lex Agrokor. Po objašnjenju Dalić, 'sistemski važna tvrtka svaka je ona koja ima više od 8.000 zaposlenih i milijardu eura duga'.

Radni naziv zakona je Zakon o postupku izvanredne uprave, a Vlada bi ga već ovaj tjedan trebala poslati u Sabor. Vlasnik tvrtke koja ispunjava uvjete sam bi mogao zatražiti pokretanje postupka izvanredne uprave. Uz njega, saznaje Jutarnji list, to bi mogao napraviti i vjerovnik koji ima dospjelu tražbinu veću od 350 milijuna kuna. Tada bi država u kompaniju postavila svog povjerenika koji bi vodio proces restrukturiranja.

Neslužbeno, dobavljači nisu zadovoljni Vladinim zakonom, javlja televizija N1. Smatraju ga nedorečenim i ima puno spornih stavaka. Isto tako nije im jasno zašto ih Vlada prilikom donošenja zakona ništa nije pitala.