TODORIĆEV PRIJATELJ

I Srbi imaju rješenje za Agrokor

27.03.2017 u 09:43

Bionic
Reading

Ruski investitori zovu Miroslava Miškovića da spasi biznis Ivice Todorića u Srbiji, doznaju srpske Večernje novosti iz više izvora

Prema saznanjima Novosti, za poslove Agrokorovih tvrtki u regiji trenutačno ne postoji kupac. Preveliki dugovi odbijaju investitore pa su vjerovnici odlučili kako će Todorićeve poslove prvo sanirati i učiniti ih profitabilnim. Uvođenje profesionalnog menadžmenta je opcija, a Miškovićevo se ime iskristaliziralo zbog njegova iskustva u trgovini.

Vlasnik Delta holdinga napravio je ogromno trgovačko carstvo i kroz lance Maksi i Tempo postao vodeći igrač u Srbiji i jedan od lidera u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Albaniji. Kruna njegova poslovanja je prodaja tih lanaca belgijskom Delhaizeu za 932 milijuna eura.

Mišković se time nametnuo kao rješenje, jer i kreditori vjeruju da je samo njegov menadžerski tim sposoban poslovanje Mercatora S, Idee i Rode u Srbiji dovesti na profitabilnu razinu. Iako je Mišković odbijao uopće razgovarati o problemima Agrokora, zbog velikog prijateljstva s Ivicom Todorićem, sada se situacija promijenila.

Novosti doznaju da je Mišković vrlo blizu odluke da prihvati ovaj izazov, a nije nerealno ni da otkupi Todorićev biznis po okončanju njegove sanacije.

Jedina prepreka za ulazak Miškovića u Mercator S, koji upravlja Ideom i Rodom, njegov je loš odnos s vladajućom garniturom.

I srbijanski premijer i kandidat za predsjednika te države Aleksandar Vučić u nedjelju je iznio svoj stav o raspletu krize u Agrokoru. Po njegovim saznanjima, ruski Sberbank postat će vlasnik 52 posto dionica Agrokora.

Uoči posjeta Rusiji, Vučić je najavio da će s predsjednikom Vladimirom Putinom, između ostaloga, razgovarati i o stanju u Agrokoru.

'Imamo sad još jednu temu. I Agrokor je tema budući da ruski Sberbank postaje vlasnik 52 posto Agrokora. Razgovarat ćemo kako ćemo sada raditi s njima, jer ta hrvatska kompanija ima brojne firme u Srbiji', kazao je Vučić za TV Pink.