kazneni zakon

Odvjetnik Šerić objašnjava: Todorić može dobiti 15 godina zatvora

  • Autor: Marko Špoljar
  • Zadnja izmjena 09.10.2017 17:56
  • Objavljeno 09.10.2017 u 17:55
Branko Šerić

Branko Šerić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak podnio je kaznenu prijavu 'protiv odgovornih osoba koje su bile u kompaniji 2016. godine', dakle i protiv Ivice Todorića. Poznati zagrebački odvjetnik Branko Šerić, ne prejudiciravši ničiju eventualnu krivnju, objasnio je za tportal kako prijavljenima prema hrvatskim zakonima prijeti zatvorska kazna od maksimalno 15 godina

Podloga za Ramljakovu kaznenu prijavu bila je pismena obavijest PwC-a, tvrtke koja je radila reviziju financijskih izvješća koncerna, kojom je izvanredna uprava Agrokora obaviještena o 'računovodstvenim nepravilnostima uočenim tijekom revizije, koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje'.

Te nepravilnosti uključuju: prikrivanje primljenih pozajmica/kredita, prikrivanje troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku, nepravilna klasifikacija imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala, te nepravilno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenata.

Odvjetnik Branko Šerić objašnjava kako Kazneni zakon sve navedeno predviđa u okviru članka 246. ('zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju').

'Dakle, sve što je tu navedeno spada u okvir kaznenog djela iz članka 246. Kaznenog zakona. To je kompleksno i široko postavljeno kazneno djelo koje obuhvaća i ponašanja koja su tu redom spomenuta', objasnio je Šerić.

Inače, zakon za to kazneno djelo predviđa kaznu od jedne do deset godina zatvora.

  • +45
  • +42

Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Odvjetnik Šerić upozorava kako se može raditi i o istovremenom počinjenju nekih drugih kaznenih djela, poput krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Za to je pak djelo previđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Kao primjer tog kaznenog djela Šerić navodi lažiranje bilance. Pritom upozorava kako je svaka pojedinačna lažirana bilanca posebno kazneo djelo, dakle za svaku godinu posebno, za svaku pojedinu tvrtku...

  • +11
  • +8

Ante Ramljak predstavio revidirano financijsko izvješće Agrokora

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

No, to ipak ne znači da Ivici Todoriću ili nekoj drugoj odgovornoj osobi iz prijašnje uprave Agrokora prijeti ukupna zatvorska kazna koja bi bila zbroj svih pojedinačnih kazni za svako počinjeno djelo.

'Za počinjenje više kaznenih djela može se dobiti ukupna kazna od maksimalno 15 godina zatvora', kaže odvjetnik Branko Šerić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!