KRIZNE MJERE

Tko ima pravo i kako ga ostvariti: Sve što trebate znati o odgodi poreza zbog koronavirusa

25.03.2020 u 15:11

Bionic
Reading

Kako bi se održala likvidnost poduzeća, Ministarstvo financija od 24. ožujka ugroženim poduzetnicima omogućava beskamatnu odgodu i obročnu otplatu većine javnih davanja. Provjerili smo tko ima pravo na porezne olakšice i kako ih može ostvariti

Prema riječima ministra financija Zdravka Marića, već prvog dana stiglo je oko dvije tisuće zahtjeva za odgodu poreznih i drugih javnih davanja. Dodao je da je učinak odgode plaćanja javnih davanja na razini četiri milijarde kuna mjesečno.

Ministar financija pravilnikom je propisao mogućnost odgode plaćanja određenih javnih davanja i njihovu obročnu otplatu, a okvir za to je odredba o plaćanju poreza u 'posebnim okolnostima'.

Pravilnik je objavljen u ponedjeljak u Narodnim novinama, a stupio je na snagu u utorak 24. ožujka. Njime se određuju ono što se smatra dospjelom poreznom obvezom, tko se smatra podnositeljem zahtjeva za korištenje mjera plaćanja poreza, pokazatelji nemogućnosti plaćanja dospjelih poreznih obveza, način podnošenja zahtjeva, mjere plaćanja poreza i sl.

Što obuhvaćaju posebne mjere

Mjere obuhvaćaju odgodu plaćanja i beskamatnu obročnu otplatu javnih davanja. Za vrijeme trajanja posebnih okolnosti odobrava se beskamatna odgoda plaćanja obveza na tri mjeseca, a ako kriza potraje, moguća je odgoda na još tri mjeseca.

U razdoblju stabilizacije nakon prestanka posebnih okolnosti predviđena je mjera beskamatne obročne otplate dospjelih davanja na rok od 24 mjeseca.

Koja se davanja mogu odgoditi

Odgoda, odnosno obročna otplata može se zatražiti za obveze poreza i drugih javnih davanja, izuzev carina i trošarina.

Dakle odgoda će se moći tražiti za porez na dohodak i dobit te druga javna davanja (kao npr. doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, pristojbe, naknade za koncesije, novčane kazne za porezne prekršaje i sl.), bez obračuna kamata.

Što se tiče PDV-a, odgoditi ga mogu samo poduzetnici u teškoćama koji su u 2019. godini imali isporuke manje od 7,5 milijuna kuna, a plaćaju PDV prema izdanim računima (obavljenim isporukama).

  • +109
Zbog širenja zaraze zabranjen je rad brojnim poduzetnicima Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

Tko ima pravo na odgodu

Odgodu plaćanja mogu ostvariti svi poduzetnici koji dokažu da nisu u mogućnosti platiti dospjele obveze, a koji na dan podnošenja zahtjeva nemaju dospjelog neplaćenog poreznog duga većeg od 200 kuna.

Kao dokaz o nemogućnosti plaćanja obveza smatra se pad prihoda za najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine te vjerojatnost da će prihodi i u sljedeća tri mjeseca biti manji za 20 posto prema istom razdoblju prethodne godine.

Gdje i na koji način se predaju zahtjevi

Prijave se predaju nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema mjestu prebivališta, odnosno sjedišta.

Iz Porezne uprave apeliraju na to da svi koji to mogu za podnošenje zahtjeva koriste sustav ePorezna. Iznimno, porezni obveznici koji nisu korisnici sustava ePorezna mogu podnijeti zahtjev na drugi način koji će Porezna uprava osigurati i objaviti na svojoj mrežnoj stranici.

Što sve sadrži prijava

Prijava se podnosi na obrascu 'Zahtjev za odgodu plaćanja uslijed posebnih okolnosti', u kojem se potvrđuju činjenice bitne za odlučivanje o zahtjevu i obrazlažu razlozi zahtjeva.

U obrazloženju se navode okolnosti zbog kojih je došlo do pada prometa (zabrana rada zbog odluke stožera Civilne zaštite, otkaz ugovora, nemogućnost nabavke sirovina i sl.)

U kojim se rokovima prima i obrađuje te odobrava odgoda plaćanja

Nakon predaje zahtjeva poduzetnik odmah dobiva obavijest od Porezne uprave da je zahtjev prihvaćen i ide u obradu. O zahtjevima će porezno tijelo odlučivati u jednostavnom i žurnom postupku.

Prvo razdoblje za koje će odgoda moći biti odobrena ono je od 20. ožujka do 20. lipnja, a bude li i produljenja tog roka za još tri mjeseca, do 20. rujna ove godine.

Primjer odgode porezne obveze

Poduzetnik podnosi zahtjev dana 2.4.2020. - navodi podatke o prometu za 3/2020 prema 3/2019 = vidljiv pad prometa u iznosu od više od 20 posto

  •       Porezna uprava u najkraćem roku obavještava obveznika - na mail naveden u Zahtjevu – o osnovanosti zahtjeva
  •      Obveznik podnosi JOPPD obrazac za isplatu plaća za mjesec ožujak dospijeća 5.4.2020. – tijekom 'noćnih' obrada porezne obveze pripadajućih poreza i doprinosa proknjižit će se s 5.7.2020.
  •      Obveznik podnosi prijavu poreza na dobit za 2019. dana 30.4. 2020. – razlika za uplatu zadužit će se s danom 31.7.2020.
  •      Predujam poreza na dobit, predujam članarine TZ-u, članarina HGK-u – koji dospijevaju s 30.4.2020. – zadužit će se s 31.7.2020.
  •      Dospjele obveze tijekom 5. i 6. mjeseca (do 20.6.2020.) zadužit će se s odgodnim učinkom tijekom 8. i 9. mjeseca
  •      Ako su posebne okolnosti prestale, a obveznik ne može podmiriti prvu dospjelu odgođenu obvezu (5.7.2020.), podnosi zahtjev za obročnom otplatom