borba s pandemijom

Sve na jednom mjestu: Ovo su Vladine mjere za spas gospodarstva teške 30 milijardi kuna

24.03.2020 u 14:49

Bionic
Reading

Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem predstavila je danas paket mjera vrijedan oko 30 milijardi kuna, čiji je konačni cilj spas hrvatskog gospodarstva koje je posrnulo uslijed pandemije koronavirusa, spašavanje ugroženih radnih mjesta i kakva-takva normalizacija gospodarskog života. Svi poduzetnici čije je poslovanje osjetilo posljedice pandemije već se mogu javiti nadležnim ministarstvima i ustanovama te aplicirati za ove mjere, a tportal na jednom mjestu donosi njihov popis te ključne informacije koje su potrebne poslodavcima u ovim izvanrednim okolnostima

Mandat Vlade Andreja Plenkovića počeo je strašnom krizom u Agrokoru koja je prijetila gubitkom 30.000 radnih mjesta izravno u zemlji i padom BDP-a koji bi uzrokovao strašnu recesiju. U usporedbi s pandemijom koronavirusa, kriza u Agrokoru djeluje kao mačji kašalj jer se zasad uopće ne zna koliko je radnih mjesta izgubljeno, a svi relevantni ekonomski instituti govore da nas čeka gospodarska kriza teža od one iz 2009.

Specifičnost sadašnjeg trenutka to je što smo u stanju simetričnog šoka, kada istovremeno padaju potražnja i ponuda, a takvo što nije zabilježeno u modernoj povijesti. Ovo su mjere kojima će naša Vlada pokušati prebroditi golemu krizu:

  • +7
Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Isplata neto minimalne plaće iz državnog proračuna u iduća tri mjeseca

Najvažnija mjera koju uvodi Vlada je financiranje 100 posto neto minimalne plaće uz mogućnost produljenja na još tri mjeseca. Tim potezom će se osigurati plaće za oko 400.000 radnih mjesta. Mjeru neće moći koristiti poslodavci koji koriste druge mjere HZZ-a i drugih davatelja. Kako će HZZ svoje aktivnosti usmjeriti na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima i sektorima koji su najugroženiji, predlaže se privremena obustava potpora za samozapošljavanje i zapošljavanje. Osigurat će se isplata minimalne plaće za osobe s invaliditetom zbog zadržavanja zaposlenosti. Kako će detaljno funkcionirati mjera, pročitajte u priloženoj prezentaciji:

Dokument: "Državni minimalac"

Odgoda plaćanja poreza, doprinosa i drugih davanja državi

Kako bi se održala likvidnost poduzeća, Ministarstvo financija daje beskamatnu odgodu plaćanja i/ili obročnu otplatu poreznih obaveza, nastalih za vrijeme i uslijed posebnih okolnosti. Obročna otplata poreznih obaveza propisat će se u situacijama nužne stabilizacije poslovanja nakon prestanka izvanrednih okolnosti te će se također podmirivati bez obračuna kamata i na rate. Ideja je da se ovakva mjera trajno uvede u sustav kroz izmjene zakona kako bi se mogla aktivirati u bilo kojim okolnostima koje mogu i u budućnosti utjecati na plaćanje poreznih obaveza. Procedura za odgodu poreza i doprinosa je vrlo jednostavna, a detalji su u prezentaciji:

Dokument: "Mjere pomoći poduzetnicima iz Porezne uprave"

Moratorij na postojeće kredite, novi jeftini krediti HBOR-a i HAMAG-a za očuvanje likvidnosti

U suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR), Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te poslovnim bankama, predložen je niz mjera koje se odnose očuvanje likvidnosti poslovanja hrvatskog gospodarstva. HBOR uvodi moratorij na kreditne obveze klijenata po postojećim plasmanima i reprogram postojećih kredita uz uvođenje počeka na otplatu glavnice, a u suradnji s poslovnim bankama odobravat će se novi krediti za financiranje tzv. hladnog pogona tvrtki. U okviru mjera podrške, predlaže se uvođenje stand still aranžmana poslovnih banaka, odnosno obustavljanje mjera prisilne naplate prema svim dužnicima u razdoblju od tri mjeseca, za koje se vrijeme i dalje obračunava redovna kamata, odnosno zakonska kamata. Dodatna mjera je mogućnost novih kredita za likvidnost i radni kapital ročnosti do tri godine.

Dokument: "HBOR - Mjere pomoći Covid-19"

Mjere za pomoć turističkom sektoru, izvozu, malim i mikropoduzetnicima

U svrhu pomoći turističkom sektoru i hrvatskim izvoznicima, koji su među najugroženijih granama gospodarstva uslijed epidemije koronavirusa, predviđeno je proširenje opsega garantnog fonda osiguranja izvoza pri HBOR-u uključivanjem i sektora turizma te gospodarskih subjekata koji posredno izvoze činjenicom da su dobavljači ili kooperanti izravnih izvoznika, kako bi što veći broj klijenata ugroženih posljedicama koronavirusa postao korisnikom garancija (polica osiguranja), a time i kredita poslovnih banaka i HBOR-a. HAMAG-BICRO uvodi moratorij na sve rate ESIF mikro i malih zajmova te mikro i malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca 2020, a prolongirat će i otplatu/rok korištenja kredita za koje je izdano jamstvo.

Dokument: "Mjere HAMAG-BICRO-a"

Mjere za korisnike fondova EU-a i mjere za bržu mobilizaciju fondova EU-a

Ministar fondova EU-a Marko Pavić poručio je kako su fondovi u mandatu ove Vlade vrlo važni za osiguranje financiranja gospodarstva. S time na umu, njegove mjere će osigurati da se fondovi i dalje efikasno koriste, da se njihovi korisnici umire i da nema novih administrativnih opterećenja. Najvažnije mjere su bezuvjetno produljenje trajanja projekata od tri mjeseca, produljenje obveze povrata novca za 90 dana i uklanjanja administrativnih barijera. Popis mjera je u prezentaciji:

Dokument: "Mjere MRRFEU-a "

Mjere pomoći za poljoprivrednike i ribare

Veliki paket mjere za pomoć poljoprivrednicima, malim OPG-ovima i ribarima pripremilo je Ministarstvo poljoprivrede, no neke od njihovih mjera prije mora blagosloviti Europska komisija. Među ostalim, tu je primjena dodatnog mehanizma fleksibilnosti između fondova za povećanje proizvodno vezanih plaćanja ili uvođenje interventnih mjera, pomoć sektoru poljoprivrede zbog ograničenja prometa i povećanja manipulativnih troškova te financiranje privremene obustave ribolova uz prethodno odobrenje Europske komisije. U samo te tri mjere za najpogođenije naći će se više od 300 milijuna kuna, a detaljan popis nalazi se u prezentaciji:

Dokument: "Popis mjera Ministarstva poljoprivrede"