traži se radnik

Superbaka, Sfinga, švedski dr. Propast... Tko će biti šef banke za obnovu Ukrajine i spas klime

13.09.2023 u 13:56

Bionic
Reading

Fotelja predsjednika Europske investicijske banke (EIB) nekad nije bila pozicija za koju bi se političari previše trgali. Najambicioznijima je bila 'niskoprofilna', a za one željne svjetala pozornice nedovoljno glamurozna. Ali sve se promijenilo proširenjem nadležnosti EIB-a

Banka danas ima značajnu ulogu u financiranju borbe protiv klimatskih promjena te u obnovi ratom razorene Ukrajine. I sad se oko čelnog mjesta EIB-a vodi ozbiljna politička borba. Pobjednik će naslijediti Wernera Hoyera, Nijemca koji je predsjednik EIB-a od 2012.

Prije toga Hoyerov politički vrhunac bila su dva mandata od ukupno šest godina na mjestu zamjenika ministra vanjskih poslova Njemačke.

U užem izboru za novog čelnika EIB-a ove godine su puno veće zvjerke, piše Politico.

Baka koja je kaznila moćni Google

Margrethe Vestager ima zvjezdani status nakon što je 'razbucala' američke IT divove. Dankinja, koja je nedavno postala baka, studirala je ekonomiju prije nego što je postala čelnica male danske stranke koja joj je priskrbila mjesto ministrice gospodarstva.

U Bruxelles je transferirana 2014., kada je preuzela ulogu moćne povjerenice za antimonopolska pitanja. Stekla je opaku reputaciju kad je s više milijardi eura kaznila Google te pokrenula porezni križarski rat protiv Applea i ostalih američkih multinacionalki.

Vestager se 2019. pokušala uspeti na sam vrh kandidaturom za predsjednicu Europske komisije, ali njezina kampanja bila je neuspješna.

Njezin drugi mandat u Komisiji, na funkciji izvršne potpredsjednice, obilježile su pandemija i energetska kriza, zbog kojih je Bruxelles pod stalnim pritiskom da oslobodi goleme iznose državne pomoći kako bi se pomoglo europskom gospodarstvu.

Ambiciozna pregovaračica iz Španjolske

Nadia Calviño najpoznatije je lice španjolske vlade u Bruxellesu. Omiljena je u tom gradu, u kojem je radila više od desetljeća, zadnje kao glavna direktorica proračunskog odjela izvršne vlasti EU-a, prije nego što ju je španjolski premijer Pedro Sánchez izabrao za svoju zamjenicu.

Tijekom njezinog mandata španjolsko gospodarstvo snažno se oporavilo nakon pandemije covida i sada se može pohvaliti jednom od najnižih stopa inflacije u eurozoni, padom nezaposlenosti i natprosječnim rastom. Smatraju je vrlo kompetentnom, ambicioznom i dobrom pregovaračicom te se dobro kreće u međunarodnim krugovima - trenutno je i predsjednica International Monetary and Financial Committee, savjetodavnog tijela odbora guvernera Međunarodnog monetarnog fonda.

Navodno Calviño ima potporu njemačkog kancelara Olafa Scholza u utrci za šeficu EIB-a.

Sfinga iz Italije

Daniele Franco, nedokučiva 'sfinga Dolomita', ekonomist je iz sjeverne talijanske pokrajine Belluno. Proveo je veći dio karijere u talijanskoj središnjoj banci, da bi od 2020. do 2021. bio njezin glavni direktor. Nakon toga bio je ministar financija u vladi premijera Marija Draghija od 2021. do 2022.

Prošle godine, kada ga je premijerka Giorgia Meloni zamolila da bude ministar financija u njezinoj novoj vladi, on je to odbio, ne želeći da ga se doživi kao oportunista. Kada je Banka Italije ranije ove godine tražila novog guvernera, preskočila ga je zbog njegova političkog angažmana.

Ljubiteljica kazališta i klasične glazbe

Teresa Czerwińska već je zaposlenica EIB-a kao potpredsjednica banke od 2020. Iako nije veliko ime u krugovima EU-a, prilično je istaknuta političarka u Poljskoj. Kratko je bila ministrica financija, 2018.-2019., a zatim je postala članica uprave poljske središnje banke.

Opisuje se kao ljubiteljicu kazališta i klasične glazbe, a na društvenim mrežama kaže da svoju trenutnu ulogu u EIB-u vidi u misiji 'jačanja napora u promicanju zelenog i inovativnog razvoja'.

Dr. Doom iz Švedske

Thomas Östros dobio je nadimak Dr. Doom nakon što je u ožujku ove godine na konferenciji Ujedinjenih naroda izjavio: 'Svijet se suočava sa strašnim i nerješivim izazovima.'

On je još jedan aktualni potpredsjednik EIB-a, a bavio se ekonomijom na akademskoj razini, da bi se zatim gradio karijeru u švedskoj vladi. Bio je ministar industrije i trgovine, obrazovanja i znanosti te zamjenik ministra financija prije nego što je postao generalni direktor Udruge švedskih bankara i izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda.

Kada ga je švedska vlada nominirala za predsjednika EIB-a, ministrica financija Elisabeth Svantesson rekla je da je Östros savršen za tu ulogu zbog svoje 'stručnosti u području međunarodne ekonomije i financija'.