PREDSTEČAJNA NAGODBA

Tko će biti novi vlasnik EPH: Banke i Todorić ili netko treći?

22.08.2013 u 12:22

Bionic
Reading

Europressholding, tvrtka u vlasništvu Ninoslava Pavića i WAZ-a, duguje bankama, državi, dobavljačima i povezanim tvrtkama 508 milijuna kuna. U prijedlogu predstečajne nagodbe, od države i dobavljača traži se otpis 40 posto potraživanja, a od banaka otpis kamata, reprogram kredita i pretvaranje ostatka duga u hibridni instrument koji se može pretvoriti u vlasnički kapital. Ne pronađe li EPH 60 milijuna kuna svježeg kapitala, banke i Agrokor, poslovni partner koji ih je također kreditirao, već tri mjeseca nakon potpisivanja nagodbe mogle bi preuzeti vlasništvo nad Pavićevim medijskim carstvom, naravno, pristanu li na vjerovnici na ponuđene uvjete

Od 508 milijuna duga, 425 milijuna kuna odnosi se na financijske institucije i Agrokor, koji se ovdje pojavljuje u ulozi kreditora. Najveći je kredit EPH-u dodijelio Hypo Leasing Kroatien - 156 milijuna kuna, slijede zajmovi Zabe - 115 milijuna kuna, Hypo Alpe Adria Banke - 101 milijun kuna, RBA - 25,6 milijuna kuna, Agrokora - 17 milijuna kuna i HBOR-a 8,7 milijuna kuna. Dobavljačima je EPH s pet povezanih tvrtki (Glorija grupa, EPH Media, EPH Magazini, Media Nexus i 4 Media) dužan 44,7 milijuna kuna, državi 21,8 milijuna kuna, a zaposlenicima 4,5 milijuna kuna.

Kako će vlasnički izgledati novi Eurpapressholding koji bi, uspije li nagodba, trebao pripojiti sve tvrtke u njihovom stopostotnom vlasništvu? Ključna je uloga banaka, najvećih vjerovnika, kojima se predlaže da otpišu kamate, dio duga reprogramiraju, a ostatak pretvore u hibridni instrument - mezanin, koji bi se za tri, odnosno šest godina pretvorio u kredit tzv. senior dug ili vlasničke udjele. Međutim, izostane li tri mjeseca od potpisivanja nagodbe dokapitalizacija u iznosu 60 milijuna kuna, predviđeno je da vlasnici mezanina pretvore svoja potraživanja u vlasničke udjele. Na taj bi način EPH-ovi kreditori ostvarili vlasništvo od 80 posto.

Čini se da EPH još nema spremnog investitora, barem ga ne imenuje u nagodbi, nego samo navodi dokapitalizaciju 'od najmanje 60 milijuna kuna od strane postojećih ili novih vlasnika'. Investitoru koji je spreman uložiti 60 milijuna kuna u medijskoj tvrtki pripast će vlasnički udjel od 80 posto. U tom bi slučaju Pavićevi kreditori postali vlasnici trećine dionica, jer bi nakon šest godina mogli mezanin pretvoriti u vlasnički kapital.

Jedina banka koja bi se prema planu od EPH uspjela naplatiti nekretninom jest Hypo leasing Kroatien, koji preuzimanjem zgrade u Koranskoj pokriva potraživanja od 118 milijuna, dok bi u hibridni instrument pretvorili samo 38 milijuna kuna. Zabi su predložili otpis 3,7 milijuna kamata, te da pola duga reprogramiraju novim kreditom, a pola pretvore u hibridni instrument. Hypo banka i Agrokor  reprogramirali bi 20 posto potraživanja, a 80 posto pretvorili u hibridni instrument. Ukratko, od banaka se ukupno traži otpis 13 milijuna kuna kamata, dok bi najveći dio potraživanja pretvorile u hibrid - mezanin (dug od 213 milijuna kuna) ili reprogramirale kroz osmogodišnje kredite uz poček 18 mjeseci (dug od 91 milijuna kuna).

Međusobna potraživanja EPH-ovih tvrtki iznose 114 milijuna kuna, no dio njih trebao bi nestati kod pripajanja, a dio će se reprogramirati. Njemačkom suvlasniku uz Ninu Pavića, WAZ-u, koji djeluje preko tvrtke Ost holding, predlažu otpis duga za neisplaćenu dobit u visini 40 posto. Zaposlenicima će se dug za plaće i doprinose podmiriti u cijelosti, no u budućnosti će ih biti manje, kako je vidljivo iz programa restrukturiranja.