ZBOG NIŽE CIJENE CIGARETA

TDR u Srbiji trgovcima daje tri puta veće rabate

tdr

tdr

Izvor: Promo fotografije / Autor: TDR

Davor Tomašković, predsjednik Uprave TDR-a, danas je u Beogradu predstavio poslovne rezultate tvrtke, a u razgovoru s novinarima pokušao je pojasniti i probleme s malim trgovcima u Hrvatskoj i sve veći razmah šverca cigaretama u cijeloj regiji

Rabati koje daje Tvornica duhana Rovinj u Srbiji su oko 18 posto, a u Hrvatskoj između šest i 10 posto, ali oni nisu usporedivi jer su i cijene cigareta u Srbiji niže nego u Hrvatskoj, kaže Davor Tomašković, predsjednik uprave TDR-a.

'Rabat je postotak od cijene, a cijena u Srbiji je gotovo upola niža. Da bi bilo kome distribucija bila isplativa, logično je da rabati moraju biti različiti. Oni moraju biti veći na tržištima kojima su cijene bitno niže', rekao je Tomašković predstavljajući rezultate TDR u Srbiji.

Kutija najprodavanijeg TDR-ovog brenda Ronhill u Srbiji košta oko 1,1 eura, a u Hrvatskoj oko dva eura. Komentirajući 'pobunu' hrvatskih prodavača protiv niskih rabata TDR-a, on je rekao da se 'radi o manjem broju trgovaca' koji su nezadovoljni prodajnom politikom TDR i dodao da mu je 'izuzetno žao' što postoji makar i jedan nezadovoljan trgovac.

On je rekao da razumije da u vremenu kad je zatvoreno gotovo deset posto dućana bilo kakvo smanjenje prihoda trgovaca dramatično utječe na njihovo poslovanje. 'Tu će, nažalost, s nama ili bez nas ostati samo najveći. Konsolidacija maloprodaje trend je u cijelom svijetu', rekao je on.

Razlika u cijeni cigareta u Hrvatskoj i okolnim zemljama, gdje su ti proizvodi znatno jeftiniji jer su i porezna opterećenja bitno niža, utabala je i plodno tlo za krijumčarenje duhana.

Tomašković ističe da uvijek postoji prostor za prelijevanje proizvoda s jednog na drugo tržište 'kad se na dva susjedna tržišta nalaze cigarete s bitno različitim cijenama' i dodao da od krijumčarenja najviše štete ima TDR. 'Bez dvojbe najskuplje tržište u regiji je hrvatsko i to pogoduje crnom tržištu u Hrvatskoj, gdje su izvor tih proizvoda jeftinija susedna tržišta', tvrdi Tomašković.

'Trajniji način da se riješi pitanje sivog tržišta je izjednačavanje poreznih tereta. Srbija i BiH su na oko 50 posto poreznog tereta koliki je u Hrvatskoj', rekao je on.

Srbija je od 1. siječnja ove godine značajno podigla trošarine na cigarete (s oko 17 na oko 26 centi po kutiji uz proporcionalnu akciju od 35 posto). Iako je to povećanje dovelo ukupno porezno opterećenje na cigarete tek na 33 eura na 1.000 komada, što je upola niže od opterećenja u EU, proizvođači cigareta su morali značajno podići cijene svojih proizvoda u Srbiji.

Tomašković kaže da je to uvjetovalo da TDR poskupi cigarete za oko 20 centi po kutiji i dodaje da TDR nije prenio cijeli rast poreznih davanja na maloprodajne cijene, tako da je lani, iako je TDR imao rekordnu prodaju u Srbiji od 1,715 milijardi komada cigareta, prihod bio za neki postotak manji nego u 2009. i iznosio je 18 milijuna eura.

Na smanjeni prihod TDR-a utjecao je i tečaj dinara, koji je u posljednje dvije godine oslabio sa 75 dinara za euro na oko 105, pri čemu se očekuje da do kraja godine 'dogura' do 115 dinara za euro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi