BESKRAJNA PROCEDURA

Sveučilišni sindikat traži da se konačno donese Zakon o studentskim poslovima

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 09.08.2018 19:07
  • Objavljeno 09.08.2018 u 19:07
Studenti an simuliranoj sjednici Sabora

Studenti an simuliranoj sjednici Sabora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sveučilišni sindikat upozorio je na inertnost sustava zbog koje još nije donesen Zakon o obavljanju studentskih poslova, te je apelirao da Vlada uvrsti taj dugo očekivani zakon na dnevni red sjednice Hrvatskoga sabora 15. rujna i tom konkretnom mjerom zaustavi iseljavanje obrazovane hrvatske mladosti

Predsjednica Hrvatskoga sveučilišnog sindikata doc. dr. sc. Vlatka Vukelić podsjetila je u priopćenju upućenu u četvrtak javnosti kako je taj sindikat s radošću pozdravio donošenje zakona kojim se regulira studentski rad jer donosi brojne pozitivne novine, od kojih su neke od najvažnijih porast minimalne satnice i stjecanje prava na rad preko Studentskoga centra (SC) i za izvanredne studente.

Nakon čekanja duga 22 godine, sada i procedura od više od godinu i pol dana

Vukelić je podsjetila da je prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova prošao javnu raspravu u studenome i prosincu prošle godine, ali prvo čitanje u Hrvatskome saboru tek 19. lipnja ove godine, a nakon toga je vraćen u Ministarstvo znanosti i obrazovanja na doradu za drugo čitanje u Saboru. Zbog ovakve inertnosti sustava brojnim izvanrednim studentima 'izmaknula' je ovogodišnja mogućnost rada u turističkoj sezoni putem studentskog ugovora, istaknuto je u priopćenju.

"Zar nakon 22 godine čekanja nije vrijeme da hrvatska intelektualna mladež dobije zakon koji će regulirati tržište studentskog rada i omogućiti svim studentima koji nisu u radnom odnosu rad posredstvom studentskih servisa", pitanje je koje je postavio Hrvatski sveučilišni sindikat i ocijenio kako je to, što je trebalo biti formalnost, u proceduralnome smislu traje već više od godinu i pol dana.

  • +4
  • +1

Studenti kao saborski zastupnici

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Trebaju nam odmah primjenjiva zdravorazumska rješenja, a ne "hit paketi mjera"

Sindikat je podsjetio kako su prije godinu dana reagirali "na apsurdne zahtjeve pojedinaca o limitiranju i zabrani studentskog rada, kada je inicijativa jedne sindikalne središnjice zbog pokušaja dokidanja nečijeg rada pokazala devijaciju sindikalnoga djelovanja".

Mnogi hrvatski studenti, istaknuto je, danas studiraju samo zato jer mogu kao studenti i raditi, a razina siromaštva je prevelika da bi sva hrvatska djeca išla na fakultete, jer ih njihove obitelji ne mogu financirati, a lokalne uprave još ne stipendiraju deficitarna visokoobrazovna zanimanja.

"Svako ograničenje studentskog rada u Hrvatskoj de facto znači još manje upisanih studenata na hrvatska sveučilišta, s dalekosežnim posljedicama na gospodarskome, demografskome i intelektualnome planu", smatra Hrvatskom sveučilišni sindikat.

Zato nam, zaključili su, ne trebaju "hit paketi mjera" već zdravorazumska rješenja primjenjiva u što kraćem roku što Zakon o obavljanju studentskih poslova svakako jest.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!