MINISTAR U POŽEGI

Pavić: Iz Europskog socijalnog fonda više od 100 milijuna kuna za popularizaciju znanosti

02.08.2018 u 07:59

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić najavio je u srijedu, tijekom posjeta Ljetnoj školi znanosti u Požegi, da će na jesen iz Europskog socijalnog fonda biti osigurano više od 100 milijuna kuna za popularizaciju znanosti kako bi ovakvi i slični projekti dobili strukturnu i financijsku pomoć

"U Hrvatskoj imamo brojne projekte koji populariziraju znanost kod mladih, od projekta gospodina Korlevića u Višnjanu, znanstvenog festivala u Zagrebu, tvornice u Splitu. Želimo osigurati sustavnu potporu takvim projektima kako bi popularizatori znanosti u Hrvatskoj mogli egzistirati kao zanimanje“, izjavio je ministar Pavić prilikom posjeta Ljetnoj školi znanosti koja se u prostorijama Gimnazije Požega održava od 29. srpnja do 18. kolovoza.

Dodao je i kako brojne društvene pojave kojima se marginaliziraju znanstvene činjenice ukazuju na to koliko je bitno raditi s djecom po tom pitanju.

Pavić je izrazio i zadovoljstvo što su danas na Ljetnoj školi znanosti koja se već šestu godinu za redom organizira u Požegi i koja okuplja vrhunske stručnjake, a prethodnih godina uspjeli su ugostiti i dva nobelovca. Istaknuo je i kako takvi projekti zaslužuju sve pohvale jer mladima diljem svijeta osiguravaju aktivnosti ljeti i pružaju im mogućnost da bolje upoznaju znanost. Dodao je i da Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja već mjesecima rade na popularizaciji znanosti u Hrvatskoj.

Pavić je posebno naglasio da mu je razvoj STEM područja, kao ministru rada, itekako bitan jer su STEM vještine, vještine koje su potrebe na tržištu rada 21. stoljeća i koje u konačnici mladima mogu pomoći da pronađu konkurente poslove, poslove dodatne vrijednosti i ostanu u Hrvatskoj.

Vlada RH itekako radi na razvoju STEM-a

Govoreći o mogućnostima koje Europski socijalni fond kroz Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali“, kojem je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava upravljačko tijelo, nudi ovakvim projektima, poručio je i da je uz nekoliko natječaja za popularizaciju znanosti koji su u pripremi, trenutačno otvoren natječaj za spajanje udruga i znanstvenih institucija u okviru kojeg je jedna tematska cjelina posvećena STEM području. "Vlada RH itekako radi na razvoju STEM-a. Natječajima koji će uslijediti na jesen pokazat ćemo da ovakvim projektima želimo dati vjetar u leđa i maksimalnu potporu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja već je sada u okviru Europskog socijalnog fonda osiguralo sredstva za dodjelu 17.000 stipendija do 2023. 100 milijuna kuna koje ćemo osigurati za udruge, znanstvene institucije i škole da populariziraju znanost omogućit će im da kontinuirano rade s najmlađima i ohrabruju ih da idu prema STEM području i stječu vještine za poslove 21. stoljeća“, naglasio je ministar Pavić.

Organizator Međunarodne ljetne škole znanosti Sebastijan Dumančić istaknuo je da je ideja cijelog projekta srednjoškolcima pokazati što zapravo znači znanost jer se nažalost u školama uči iz knjiga, a vrlo malo kroz praktični rad.

"Ovo je jedan međunarodni projekt koji je ove godine uključio 45 polaznika iz preko 20 zemalja s više kontinenata. Mentori i predavači koji sudjeluju u programu su vrhunski svjetski znanstvenici koji svoje bogato iskustvo dijele s mladima“, rekao je Dumančić.

Naglasio je i kako je organizatorima vrlo važno mladima pokazati što je moderna znanost budući u školama uče staru znanost 19. i 20. stoljeća, da iskuse znanost kroz praktični rad, sami provode eksperimente i prezentiraju rezultate. Ljetna škola znanosti je međunarodni znanstveni-istraživački program za učenike srednjih škola koja već šestu godinu za redom okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijeloga svijeta, pružajući im priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju interes za znanost i potičući ih na odabir karijere u znanosti. Polaznici škole rade istraživanja u malim grupama pod vodstvom mentora.