okrugli stol

'Sve više zaposlenika odlučuje se za rad od kuće, poslodavci im izlaze u susret'

19.12.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Sve više zaposlenika odlučuje se za rad od kuće ili neki hibridni model, a veliki interes za rad od kuće postoji i u javnom sektoru, istaknuto je u utorak na okruglom stolu 'Povezanost rada od kuće sa zadovoljstvom poslom, ravnotežom poslovnog i privatnog života i preferencijama radnog modela' u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Mplus Grupe

Kako je kazala glavna direktorica HUP-a Irena Weber, sve više zaposlenika se odlučuje raditi od kuće ili kroz nekakva hibridni model, a poslodavci im izlaze u susret. Rad od kuće, navela je, važna je tema za HUP osobito imajući u vidu nedostatak radne snage.

'Borimo se za svakog zaposlenika i ovo je jedan od načina na koji možemo pridonijeti zadovoljstvu zaposlenika i kreiranju ravnoteže privatnog i poslovnog života', istaknula je Weber navodeći kako je uz rast plaća koji je prošle i ove godine bio gotovo 20 posto, ovo još jedan od načina kako privući radnike te ih zadržati.

Ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić je kazao kako se zadnjim izmjenama i dopunama Zakona o radu omogućila velika fleksibilnost, razlučio se rad od kuće, odnosno rad na daljinu. Po njegovim riječima, što se tiče same fleksibilnosti i zadovoljenja privatnog i poslovnog života radnika s potrebama poslodavca, može se reći da je zakonodavni okvir dobar, a naveo je i da u javnom sektoru postoji veliki interes za rad od kuće. 

Cjelovito uređenje rada na izdvojenom mjestu i rada na daljinu osigurat će pravnu sigurnost ugovornih strana radnog odnosa koji se obavlja izvan prostorija poslodavaca, a fleksibilan pristup takvom načinu rada omogućit će mnoge benefite, kako radnicima tako i poslodavcima, kazao je Opalić.

Vlasnica i direktorica agencije Komunikacijski laboratorij Manuela Šola je mišljenja da rad od kuće više koristi privatni sektor. Kod njih u agenciji zaposlenici su tri dana u uredu, a dva dana imaju mogućnost raditi od kuće. Navela je kako mlađe generacije više koriste taj benefit rada od kuće, dok oni koji imaju djecu vrlo rado dođu u ured. 'Različiti smo i poslodavci se trebaju prilagoditi', istaknula je.

Istraživanje pokazalo da rad od kuće čini zaposlenike zadovoljnijima poslom

Izvršna direktorica za ljudske resurse Mplus Grupa Bruna Kostelac Košir je predstavila znanstveno istraživanje koje je Mplus Grupa provela u suradnji s vodećim znanstvenicima i znanstvenim institucijama na uzorku od 4.554 svoja zaposlenika u sedam zemalja u kojima posluje, a koje je prihvaćeno od strane znanstvene zajednice kao relevantno za BPO sektor. Istraživanje je pokazalo da su zaposlenici koji rade od kuće zadovoljniji poslom, imaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

U Mplus Grupi, kako je navela, prije covida 27,8 posto zaposlenih radilo je od kuće. U vrijeme provedenog istraživanja, 2022. njih 71 posto radilo je od kuće, a 15 posto u hibridnom modelu rada.

Rezultati istraživanja su pokazali da većina zaposlenika koja radi od kuće žele i dalje nastaviti raditi po tom modelu. Zaposlenici koji rade od kuće zadovoljniji su poslom (70,3 posto) od zasposlenika koji rade u uredu (64,8 posto). Također, istraživanje je pokazalo i da su zaposlenici koji rade od kuće zadovoljnjiji ravnotežom poslovnog i privatnog života u odnosu na one koji rade iz ureda.