uspješan kvartal, ali

HUP upozorava da je zbog loše strukture rasta BDP-a gospodarstvo pred izazovima

28.11.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u utorak su istaknuli da je rast hrvatskog gospodarstva u trećem tromjesečju za 2,8 posto na godišnjoj razini iznad očekivanja, no i upozorili da loša struktura rasta BDP-a najavljuje izazove s kojima će se gospodarstvo boriti u nadolazećim mjesecima

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju realno porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je brži rast nego u drugom ovogodišnjem tromjesečju, kada je BDP porastao 2,6 posto, a ujedno i 11. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

"Za nama je još jedan uspješan kvartal, s rastom BDP-a iznad 2,8 posto, koji je iznad očekivanja, ali loša struktura rasta BDP-a najavljuje izazove s kojima će se gospodarstvo još intenzivnije boriti u mjesecima pred nama", istaknuli su iz HUP-a. Zabrinjava ih, kako su naveli, snažan pad izvoza roba, što je direktna posljedica usporavanja ekonomija u našem okruženju i recesije u ekonomijama najznačajnijih trgovinskih partnera.

Pad izvoza usluga pokazuje da se postojeći model turizma suočava s ograničenjima rasta, kazali su iz HUP-a napominjući da podaci trećeg tromjesečja sugeriraju da je potencijal turističkog modela koji ima Hrvatska došao do vrhunca. Iz HUP-a ističu kako je vrijeme za poticanje organiziranog turizma visoke kvalitete. Stoga HUP podržava novi Zakon o turizmu, koji ide u smjeru razvoja segmenata turizma veće kvalitete i veće dodane vrijednosti te održivog turizma.

HUP poziva na donošenje mjera kojima bi se omogućilo dizanje konkurentnosti domaćih proizvoda i usluga, kako bi zadržali izvozni potencijal. Hrvatski je izvoz, kako navode u udruzi poslodavaca, opterećen poreznim tretmanom rada, ali i cijenom električne energije za tvrtke, koja je iznad prosjeka EU.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Stoga HUP, kako su kazali, zagovara rasterećenje plaća kroz podizanje osobnog odbitka iznad razine minimalne plaće te snižavanje poreznih stopa poreza na dohodak što bi ubrzalo rast plaća zaposlenicima uz zadržavanje konkurentnosti.

U posljednjem kvartalu 2023. godine rast će usporiti prema 2 posto sukladno pogoršanju poslovne klime u euro području, dakle padu izvoza i pogoršanju uvjeta financiranja koje ugrožavaju privatne investicije, procjenjuju u HUP-u.