karijere

Martin Evačić ponovno izabran za predsjednika HUP-Udruge trgovine

29.11.2023 u 14:45

Bionic
Reading

Na Izbornoj Skupštini HUP-Udruge trgovine izabrano je novo vodstvo Udruge. Za predsjednika Udruge izabran je Martin Evačić (NTL), a za dopredsjednike Danijel Vidiš, (SPAR Hrvatska) te Mirko Budimir, (Delfin) koji je predstavnik malih trgovaca unutar HUP-a.

Za članove Izvršnog odbora izabrani su:

  • Slađana Bastašić, glavna direktorica strateškog distribucijskog područja Atlantic grupe,
  • Krešimir Bubalo, predsjednik Uprave, Pevex d.d.,
  • Marijan Bošković, financijski direktor, BIPA d.o.o.,
  • Dario Mamić, direktor korporativnih komunikacija, Tommy d.o.o.,
  • Antun Meštrović, direktor, Ultra gros d.o.o.,
  • Mirjana Palada Kmetović, članica Uprave, Plodine d.d.,
  • Tomislav Smolčec, izvršni direktor i član Uprave, METRO Cash & Carry Hrvatska
  • Hrvoje Šimić, predsjednik Uprave, Tekstilpromet d.d.

Martin Evačić zahvaljujući na povjerenju koje su mu članovi ukazali u još jednom mandatu naveo je: 'Trgovina je u zadnjih nekoliko godina funkcionirala u posebnim uvjetima poslovanja. U proteklim godinama suočili smo se s različitim krizama, 2020. godine s pandemijom COVID-19, što je donijelo za kompletno gospodarstvo, a tako i u djelatnost trgovine niz restrikcija i dodatne regulacije. Osim toga, rat u Ukrajini i energetska kriza dodatno su poremetili dobavne lance i cijene energenata. Sve to izazvalo je inflaciju kakve se ne sjećamo niz godina, što je prouzročilo dodatne regulatorne mjere Vlade RH, koje zadiru u načela slobodnog tržišta, a rezultirale su padom profitabilnosti u trgovini'.

Osim toga, dodaje Evačić, stalnim izmjenama ZZNTP bitno je sužen manevarski prostor trgovaca u ugovaranju roba s dobavljačima. Isto tako donesene su izmjene Zakona o trgovini, izmjene Zakona o zaštiti potrošača koje smo ocijenili kao otežavajuće, naročito s gledišta dodatnog administriranja kao i smanjenja mogućnosti provođenja akcijskih prodaja, što u konačnici ide na štetu krajnjih potrošača. No iako krize donose nepredviđene i neželjene posljedice, trgovina je pokazala iznimnu fleksibilnost brzim promjenama globalnim izazovima i potrošačkim stilovima. Prilagođavamo se i nastavljamo inovirati, optimizirati opskrbne lance i koristiti tehnologiju kako bi se nosili sa svim izazovima. Ono što želim istaknuti je da iako konkurenti na tržištu, u svim izazovnim vremenima pokazujemo zajedništvo u zastupanju interesa industrije i tako će Izvršni odbor nastaviti i u narednom razdoblju.“