30 godina uspješnog rada

Zbog čega je HUP važan za hrvatsko društvo? Evo što kažu članovi

30.11.2023 u 08:04

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ovog je mjeseca proslavila 30 godina uspješnog rada. Udruga, koja je osnovana davne 1993. kao dobrovoljna, neprofitna i neovisna udruga poslodavaca dan danas štiti i promiče prava i interese svojih članova

HUP se sastoji od 30 granskih udruga koje rade na poboljšanju uvjeta poslovanja i rješavanju raznih problema u gotovo svim djelatnostima u zemlji, a regionalne urede HUP je otvorio u Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu.

Kao što je istaknula direktorica HUP-a, Irena Weber, HUP je u 30 godina rada odigrao ključnu ulogu u oblikovanju zakonodavstva, promicanju poduzetničkog duha, zaštiti slobodnog tržišta, kreiranju kulture poduzetništva i uspjeha.

Kakvi su im ciljevi za idućih 30 godina?

'Moramo kreirati Hrvatsku poduzetnika, zadovoljnih radnika, tehnološki naprednu Hrvatsku i Hrvatsku sretnih umirovljenika. To je Hrvatska u kojoj bi naša djeca željela živjeti i u njoj ostati. Želimo društvo koje će biti uzor drugim zemljama u koje će stručnjaci iz cijelog svijeta dolaziti i zasnivati svoje obitelji. Takvu Hrvatsku u kojoj mladi ostaju mi poduzetnici znamo izgraditi, a u suradnji sa socijalnim partnerima možemo je ostvariti. Moramo upregnuti svu energiju na njegovanje kulture poduzetništva, rada i uspjeha i kreirati optimizam kako bi taj cilj i postigli', poručila je Irena Weber.

Umjesto da nabrajamo što je sve HUP postignuo u tri desetljeća postojanja, upitali smo tri njihova istaknuta člana, što HUP predstavlja njima, kompaniji koju vode i društvu u cijelosti.

Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE-a kaže nam da je njegova kompanija članica HUP-a od samih početaka postojanja udruge, točnije od 1994. godine, kada su poduzetnici bili važan dio promjena, dio stvaranja i rasta naše države.

'Privatne tvrtke i poduzetništvo tada su se razvijali stvarajući novo gospodarsko okruženje i otvarajući nova radna mjesta,

uz sveprisutnu podršku HUP-a. Meni kao poduzetniku iz Slavonije posebno je važno što kao predstavnik HUP-a sudjelujem u Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem, a vjerujem da će HUP i u budućnosti svojim aktivnostima uspješno stvarati preduvjete za daljnji rast i razvoj, uz međusobnu suradnju i poštovanje poduzetnika i poslodavaca, rekao je nam je Ergović.

Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara za tportal je rekao kako promicanjem odgovornosti, kompetencija te kulture izvrsnosti u svim područjima profesionalnog i društvenog djelovanja, Hrvatska udruga poslodavaca okuplja predstavnike koji čine najveću snagu hrvatskog gospodarstva.

'Svi mi dijelimo isti cilj, a to je neprekidni društveno-gospodarski rast Hrvatske kroz jačanje nacionalne gospodarske konkurentnosti i stvaranje poticajne investicijske klime u kojoj želimo ulagati, graditi i poslovati. Vjerujem da sudjelovanjem u granskim udrugama, ali i vlastitim dostignućima i Končar svakodnevno doprinosi tom cilju', kaže predsjednik uprave Končara.

Kolak nam i kaže da ga posebno veseli da je HUP od 2012. godine sjedište UN inicijative Global Compact Hrvatska, čime promiče načela društveno odgovornog poslovanja koja su i u samoj srži poslovanja Končara.

'Vodstvu HUP-a, svim njegovim tijelima, članovima, ali i svima onima koji su ga gradili od samih početaka, od srca želim sretan trideseti rođendan uz želju da i nadalje ostanu vjerodostojan, snažan i neovisan glas domaćih poslodavaca i poduzetnika', poručio je Kolak.

Davor Bruketa, suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey zaključno nam je rekao kako smo uvijek bolji kad radimo zajedno: 'HUP nam to omogućuje jer kroz članstvo usklađeno možemo adresirati za nas važna pitanja, a time svi zajedno utječemo na razvoj hrvatskoga gospodarstva i društva u cjelini'.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca.