sve siromašniji građani

Sve više Nijemaca krpa kraj s krajem, trećina ih sa strane nema niti tisuću eura

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 05.10.2022 13:49
  • Objavljeno 05.10.2022 u 13:49
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Pohl / ddp USA / Profimedia

Sve više građana Njemačke ima velikih poteškoća s financijama, a cijene energenata i živežnih namirnica bi tijekom jeseni i zime mogle dodatno rasti, priopćeno je u srijedu

„Gotovo jedna trećina građana Njemačke, odnosno njih 32 posto, nije u stanju iz financija kojoj joj stoje na raspolaganju izdvojiti 1.150 eura za iznenadne troškove, recimo u slučaju kvara automobila ili potrebe nabavke nekog uređaja“, stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku u Wiesbadenu.

Time je skupina ovih građana veće nego u Francuskoj (27 posto) ili u Nizozemskoj (15,1 posto). U drugim zemljama Europske unije poput Hrvatske, Rumunjske, Grčke, Cipra i Letonije postotak građana koji nije u stanju iz vlastite ušteđevine izdvojiti sredstva za iznenadne troškove premašuje vrijednost od 40 posto. U Njemačkoj je u 2021. dvije petine građana godišnje na raspolaganju imalo manje od 22.000 eura.

Stručnjaci smatraju da se materijalna situacija građana koji su i prije imali financijskih problema dodatno pogoršala tijekom pandemije koronavirusa te posljednjih mjeseci zbog inflacije. U rujnu je inflacija u Njemačkoj iznosila 10 posto, a ekonomski institut Ifo predviđa daljnji porast cijena.

„Povišenje cijena se prije svega odnosi na električnu energiju i plin, ali i na ostale segmente“, rekao je predsjednik Ifo instituta Timo Wollmershaeuser.

  • +1

Inflacija u Njemačkoj

Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia

Prema informacijama ovog instituta, većina maloprodajnih lanaca planira u sljedećim tjednima i mjesecima povisiti cijene, a isto se odnosi i na ugostitelje i hotelijere.

Njemačka vlada prošli tjedan je donijela novi paket mjera u vrijednosti od 200 milijardi eura, kojim bi građanima i gospodarstvu kroz subvencije cijena energenata pomogla u prevladavanju novonastale financijske situacije uzrokovane poraslim cijenama, prije svega energenata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!