zuzana 2

Njemačka, Danska i Norveška sufinanciraju proizvodnju najnaprednijih samohotki u svijetu za potrebe ukrajinske vojske, evo i detalja

03.10.2022 u 15:01

Bionic
Reading

Njemačka će, s Danskom i Norveškom, financirati proizvodnju i isporuku slovačkih samohodnih topova Zuzana 2 ukrajinskoj vojsci. Riječ je o 16 haubica kalibra 155 milimetara na kotačima, a tportal donosi više o toj moderniziranoj inačici jednog od najnaprednijih samohodnih topničkih sustava u svijetu

Zajedničko financiranje proizvodnje i isporuke sustava Zuzana 2 ukrajinskoj vojsci najavila je u nedjelju njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht. Ministrica je precizirala da je isporuka 16 haubica planirana za iduću godinu dok je njemački televizijski kanal ARD izvijestio da vrijednost ugovora iznosi 93 milijuna eura.

Zuzana je nastala na temelju svoje prethodnice DANA-e, proizvedene u nekadašnjoj Čehoslovačkoj u kalibru bivšeg Varšavskog pakta od 152 milimetra kao alternative za sovjetsku haubicu 2S3 Akacija. Slovačka je, inače, pokretanjem proizvodnje Zuzane postala jedna od prvih zemalja u tranziciji koja je prihvatila topnička oružja u NATO-vom kalibru od 155 milimetara i koja ima vlastitu proizvodnju samohodnih topničkih sustava s automatskim punjačem.

Zuzanu 2 je konstruirala slovačka tvrtka Konštrukta Defence, a proizvodi je tamošnja tvrtka ZTS – Špecial. Riječ je o sustavu velikog dometa s visokom točnošću i brzinom paljbe, kao i visokom razinom mobilnosti koju osigurava modificirana šasija Tatre 815 konfiguracije 8x8 s potpuno neovisnim ovjesom.

Ugradnjom automatskog punjača, posada je u odnosu na DANA-u smanjena s četiri na tri člana, a vozilo je opremljeno s 40 granata. Kako bi povećao izglede za daljnju prodaju, ZTS – Špecial je pokrenuo razvoj vozila za dopunu streljivom temeljenom na Tatrinom kamionu 815 koji prenosi 120 granata, a one se ispaljuju iz iste cijevi dužine 52 kalibra (L52) i dometa 40 kilometara.

Valja reći da sustav Zuzana 2 ima top u kupoli koja se može okretati 360 stupnjeva, a montirana je između dva odvojena kabinska odjeljka. Posada haubice je na taj način u potpunosti izolirana od mogućih mehaničkih nesreća ili onih koje izaziva plin što nastaje pri ispaljivanju.

Sustav teži 32 tone, težina projektila iznosi 43,5 kilograma, a maksimalna brzina paljbe šest granata u minuti pri korištenju automatskog punjača. Zuzana 2 ima mogućnost izravnog i neizravnog gađanja ciljeva, pri čemu koristi različite vrste streljiva, od standardnih eksplozivnih zrna, preko eksplozivnih zrna s raketnim pogonom, do protuoklopnih zrna za izravno djelovanje po neprijateljskom oklopništvu, s time da je raspon elevacije od +75 stupnjeva do -3,5 stupnjeva.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ПОЛИТИКАUA

Zuzana 2 djeluje u bitnicama koje čine Tatrini kamioni za nadopunu gorivom i streljivom te vozila za upravljanje paljbom, premda sustav može djelovati i samostalno, bez umrežavanja. Konstruktor pak ističe mogućnost uzastopnog ispaljivanja više projektila koji lete na različitim putanjama kako bi istovremeno pogodili metu (MRSI).

Na Tatrinom vozilu 815 nalaze se montirana kupola, kabina za posadu i pogonski dio koji pokreće Tatrin dizelski motor snage 442 konja. Maksimalna brzina vozila iznosi 80 kilometara na sat, a autonomija kretanja, bez dodatnog punjenja, impresivnih 600 kilometara. Tatrini dizajneri ističu da vozilo 815 savladava uspon od 60 stupnjeva i bočni nagib od 30 stupnjeva.

Izvor: Društvene mreže / Autor: U.S. Defence News

U 2018. slovačka vojska je kupila 25 ovih topničkih sustava, a predani su joj u srpnju prošle godine kako bi zamijenili prethodnu generaciju. I ciparska Nacionalna grada kupila je 12 primjeraka Zuzane 2 dok je ukrajinska vojska u svibnju ove godine dogovorila sa Slovacima nabavu osam ovih topničkih samohotki.