ratna odšteta

Njemačka iznova odbacila poljske zahtjeve za reparacijom

04.10.2022 u 14:19

Bionic
Reading

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni) ponovno je, tijekom posjeta Varšavi u utorak, odbacila poljske zahtjeve Njemačkoj za plaćanje ratnih reparacija za štete nastale u Drugom svjetskom ratu

"Pitanje reparacija je, što se tiče njemačke vlade, riješeno", rekla je Annalena Baerbock nakon sastanka s poljskim kolegom Zbigniewom Rauom u Varšavi.

Baerbock je objasnila kako za isplatu reparacija Poljskoj "ne postoji zakonska osnova".

"Njemačka bez iznimaka stoji iza svoje povijesne odgovornosti. No u procesu formiranja Europske unije su stvorene određene zakonske osnove i zbog toga je ovo pitanje za nas pravno riješeno", rekla je Baerbock.

I sve ranije njemačke reakcije na ovakve zahtjeve pozivale su se na tzv. 2+4 ugovor, kojim je dogovoreno ujedinjenje Njemačke. Poljska i Grčka to ne prihvaćaju jer tada nisu bile u EU pa nisu bile potpisnice tog ugovora.

Poljska je u ponedjeljak iznova obnovila svoje zahtjeve za reparacijom za štete koje je nacistička Njemačka nanijela toj zemlji tijekom Drugog svjetskog rata.

Poljski ministar vanjskih poslova Rau rekao je kako se nada da će njemačka vlada "kroz dijalog dalje razviti svoje mišljenje".

"Ako ni zbog ničeg drugog a ono zbog toga što se nitko ni u Poljskoj niti u Njemačkoj ne može pozivati na moralni ili pravni poredak u kojem počinitelj jednog zločina sam odlučuje o razmjeru svog zločina kao i o vremenskom razdoblju tijekom kojeg traje njegova odgovornost ", rekao je Rau.

U utorak je potvrđeno kako je diplomatska nota sa zahtjevima za reparacijom iz Varšave već upućena Njemačkoj.

Povjerenstvo poljskog parlamenta je početkom rujna štetu nastalu ratnim razaranjima u Poljskoj procijenila na 1,3 bilijuna eura.