prijave do 11 sati

Sutra je zadnji dan za kupnju trezoraca, evo na što treba pripaziti

25.02.2024 u 19:50

Bionic
Reading

Hrvatski građani još do sutra u 11 sati imaju prigodu za kupnju trezorskih zapisa. Podsjećamo, minimalni iznos upisa je 1000 eura, a nude se dvije vrste zapisa - s rokom dospijeća od tri mjeseca i kamatama od 3,75 posto, te od godinu dana koji imaju kamate od 3,65 posto. Osim u Fini, 'trezorci' se mogu kupiti i putem digitalne platforme E-riznica koja je dostupna 24 sata dnevno

Do ponoći je zaprimljeno malo više od 33.600 ponuda građana. Od toga oko 6800 za upis na tri mjeseca, te malo manje od 27 tisuća ponuda za upis na godinu dana. Vrijednost do sada upisanih ponuda građana je veća od 728 milijuna eura. piše HRT.

Ponedjeljak je zadnji dan upisa trezorskih zapisa. Prijave se primaju do 11 sati. Iz Fine podsjećaju da je platforma eRiznica dostupna 24 sata dnevno, ali rokovi upisa i uplata vrijede jednako kao u poslovnicama.

'Ono što moraju pripaziti je na uplatu koja također mora biti izvršena s datumom 26. veljače i moraju pripaziti na terminske planove svojih banaka ako plaćaju putem poslovne banke. A ako plaćaju putem gotovinske uplate u poslovnici Fine, krajnji rok za uplatu je 14 sati, 26. veljače', istaknula je Gordana Soldo, savjetnica Uprave Fine.

Građanima su ponuđena dva izdanja, na tri mjeseca te ono na godinu dana. Dugoročnije izdanje građanima je mnogo zanimljivo od onog kratkoročnog, što nije neobično, kažu stručnjaci. I trezorski zapisi, kao i druga "roba", uvijek nađu svoga kupca.

'Jednostavno, tri mjeseca je dosta kratak rok i onda bi nakon toga opet morali uslijediti novi upisi i slično, ali neki ljudi imaju sredstva na tri mjeseca i zato će možda ići prema tom roku', rekao je Dario Bjelkanović, upravitelj fonda u Intercapital Asset Managamentu.

  • +14
Primorac o trezorcima i neoporezivim primicima Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Vladi je ovo već treći ciklus izdavanja vrijednosnih papira građanima. Nakon probijanja leda u ožujku prošle godine s narodnim obveznicama, u studenom je došlo i izdanje trezorskih zapisa. Nakon samo nekoliko mjeseci, stigli su i novi "trezorci", a već za idući mjesec Ministarstvo financija priprema još jedno novo izdanje vrijednosnih papira.

'Možemo reći kako ćemo i dalje nastaviti izdavati vrijednosne papire i uz mogućnost pristupa za građane, dakle osim izdanja ovih trezorskih zapisa u ožujku smo planirali načelno izdati i jedno novo izdanje narodnih obveznica', istaknuo je Marko Primorac, ministar financija.

I ovim izdanjima vrijednosnih papira namijenjenih građanima, država financira stare i nove dugove.

'Tako da će dio tih sredstava biti iskorišten za refinanciranje postojećih dugova, a dio i za pokrivanje proračunskog manjka u ovoj godini kao što je to bila praksa i dosada', rekao je ministar Primorac.

Iz Fine podsjećaju da će digitalna platforma eRiznica ostati dostupna građanima i nakon završetka upisa. U njoj će sve svoje podatke o ponudama i upisima moći pregledavati čak i građani koji su "trezorce" kupili u poslovnicama Fine.