prilika za zaradu

Primorac predstavio nove 'narodne trezorce', upisi počinju već u ponedjeljak

15.02.2024 u 10:16

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac na konferenciji za medije predstavio je novi krug izdanja trezorskih zapisa te posebnu platformu za digitalnu kupovinu državnih vrijednosnica

'Trezorske zapise odnosno upise započinjemo od ponedjeljka 19. veljače. Predstavit ćemo platformu koja će građanima omogućiti digitalnu kupovinu državnih vrijednosnica', rekao je ministar na početku konferencije.

Istaknuo je kako je prvi krug izdanja trezorskih zapisa privukao ulagače, povećao financijsku pismenost građana.

Država će ovaj put lansirati jedno tromjesečno izdanje (91 dan) s datumom dospijeća 30. svibnja i jedno godišnje izdanje trezorskih zapisa s datumom dospijeća 27. veljače 2025. Minimalni iznos uloga bit će tisuću eura.

Datum izdanja bit će 29. veljače, a godišnji prinos za tromjesečno izdanje je 3,75 posto, a za jednogodišnje 3,65 posto.

Ciljani nominalni iznos tromjesečnog izdanja je 250 milijuna eura, dok je za jednogodišnje 300 milijuna eura.

'Početak razdoblje upisa u prvom krugu je 19. veljače, to je sljedeći tjedan. Završetak razdoblja upisa u prvom krugu je 26. veljače do 11 sati. Bitno je istaknuti kako do 11 sati završava razdoblje upisa, ali oni građani koji budu upis činili taj dan, zadnji dan 26. veljače, trebaju se informirati u svojim poslovnim bankama ili već gdje budu uplaćivali te iznose sredstava, koliko sati treba za provedbu, odnosno provođenje, obavljanje te uplate, kako bi ona bila evidentirana sa navedenim datumom.

Razdoblje upisa u drugom krugu za institucionalne investitore, započinje 27. veljače i trajat će od 9 do 11 sati. To su dobro informirani profesionalni ulagači koji u ta dva sata mogu upisati, sve što budu željeli. Objava o konačnim uvjetima izdanja također bit će 27. veljače, a datum izdanja 29. veljače', naglasio je Primorac.

Ministarstvo financija pripremilo je platformu koja će građanima omogućiti digitalnu kupovinu državnih vrijednosnica. Službeni naziv sustava Ministarstva financija za vrijednosne papire jest E-riznica, a sam produkcijski rad platforme počet će službeno 19. veljače 2024.

'Platforma je jednostavna i pristupačna.Trebat će unijeti samo nekoliko ključnih zapisa', izjavio je Primorac.

Za upis ponude preko platforme potrebno je imati vjerodajnicu značajne ili visoke razine te otvoren račun u banci u Republici Hrvatskoj te, kao i za upis u Fini, ulagatelji moraju imati račun u banci i identifikacijski dokument s OIB-om. Drugim riječima, prijavu u E-riznicu ulagatelji će moći napraviti putem sustava e-građana koristeći vjerodajnice značajne i visoke sigurnosti.

Nakon ponude ulagatelji će dobiti instrukcije za uplatu, neovisno o tome radi li se upis ponude online ili na šalteru, a samo plaćanje realizirat će gotovinskom uplatom putem Fine, banke, poštanskih ureda ili pak bezgotovinski, neovisno o kanalu upisa ponude.

Ministar Primorac najavio je da će država u ožujku ponuditi građanima novo izadnje narodnih obveznica.

  • +9
Primorac predstavlja nove narodne trezorce Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Posjetimo, prošle godine u studenom u prvom krugu upisa državnih trezorskih zapisa 36.643 građana uplatilo je ponude u visini od 969,7 milijuna eura, dok je u drugom krugu prihvaćeno 10 ponuda institucionalnih investitora u iznosu od 124,15 milijuna eura, pa je izdanje trezorskih zapisa ostvareno u ukupnom nominalnom iznosu od 1,13 milijardi eura.

Trezorski zapisi u prvom krugu upisivani su po cijeni od 963,95 eura za jedan zapis nominalnog iznosa od tisuću eura, pri čemu je ta razlika ekvivalentna godišnjoj stopi prinosa od 3,75 posto.

Minimalno se po ulagatelju mogao upisati jedan trezorski zapis, a jedan ulagatelj je mogao podnijeti samo jednu ponudu za upis trezoraca, no nije bio ograničen broj trezorskih zapisa koje može upisati.