prilika za ulaganje

[DOKUMENT] Provjerite na jednom mjestu sve što morate znati o novim državnim 'trezorcima'

15.02.2024 u 10:58

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac u četvrtak je predstavio novi krug izdanja trezorskih zapisa te posebnu platformu za digitalnu kupovinu državnih vrijednosnica

Država će ovaj put lansirati jedno tromjesečno izdanje (91 dan) s datumom dospijeća 30. svibnja i jedno godišnje izdanje trezorskih zapisa s datumom dospijeća 27. veljače 2025. Minimalni iznos uloga bit će tisuću eura.

Datum izdanja bit će 29. veljače, a godišnji prinos za tromjesečno izdanje je 3,75 posto, a za jednogodišnje 3,65 posto.

Ciljani nominalni iznos tromjesečnog izdanja je 250 milijuna eura, dok je za jednogodišnje 300 milijuna eura.

Ministarstvo financija pripremilo je platformu koja će građanima omogućiti digitalnu kupovinu državnih vrijednosnica. Službeni naziv sustava Ministarstva financija za vrijednosne papire jest E-riznica, a sam produkcijski rad platforme počet će službeno 19. veljače 2024.

'Platforma je jednostavna i pristupačna.Trebat će unijeti samo nekoliko ključnih zapisa', izjavio je Primorac.

  • +9
Primorac predstavlja nove narodne trezorce Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Za upis ponude preko platforme potrebno je imati vjerodajnicu značajne ili visoke razine te otvoren račun u banci u Republici Hrvatskoj te, kao i za upis u Fini, ulagatelji moraju imati račun u banci i identifikacijski dokument s OIB-om. Drugim riječima, prijavu u E-riznicu ulagatelji će moći napraviti putem sustava e-građana koristeći vjerodajnice značajne i visoke sigurnosti.

Nakon ponude ulagatelji će dobiti instrukcije za uplatu, neovisno o tome radi li se upis ponude online ili na šalteru, a samo plaćanje realizirat će gotovinskom uplatom putem Fine, banke, poštanskih ureda ili pak bezgotovinski, neovisno o kanalu upisa ponude.