AGONIJA PULSKOG TESU-A

Šukera nije briga za 140 radnika

22.01.2010 u 12:16

Bionic
Reading

Priča o pulskoj tvrtki Uljanik TESU, priča je o Hrvatskoj u malome. Zbog šlamperaja države i nezainteresiranosti uprave, poduzeće koje ima ugovorene poslove, radnike željne posla, ali i vrijedne nekretnine, na najboljem je putu u propast

Na današnjem prosvjedu, za vrijeme 'marende', jer nisu željeli zaustavljati proizvodnju, 140 radnika još jedno je pokušalo upozoriti na teško stanje. Plaće nisu dobili za studeni i prosinac, a najvjerojatnije neće ni za siječanj. Osim toga, repromaterijala za rad (proizvodnja električnih strojeva) imaju još najviše do kraja veljače, kad će sve stati.

'TESU ima ugovorenih poslova za približno četiri milijuna eura, i to su uglavnom za izvoz. Međutim, uprava tvornica ne može doći do novca za financiranje proizvodnje. Ugrubo, potrebno je oko milijun eura kredita i ta svota svaki dan pomalo raste', kaže za tportal Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku.

Tvrka je, navodi on, u prvih devet mjeseci prošle godine poslovala pozitivno. Ali tada su ih posrnula brodogradilišta, njihovi najznačajniji kupci, uvukla u začarani krug nelikvidnosti. Između dužnika, Kutlača izdvaja 3. maj i Brodosplit. Jedini redoviti platiša je Uljanik, ali taj škver TESU zadaje druge glavobolje.

Još prije sedam godina Uljanik je bio vlasnik TESU-a, da bi tada svoja dugovanja prema državi brodogradilište podmirilo dionicama svoje manje tvrtke. Međutim, taj ugovor nikad nije pravno osnažen, odnosno nikad nije upisano vlasništvo države nad dionicama.

'Taj ugovor leži u nekoj od ladica u Ministarstvu financija, tako da je u Središnjoj depozitarnoj agencije kao vlasnik dionica upisan Uljanik. Ukratko, ne zna se tko je vlasnik TESU-a!' ističe Kutlača.

Zbog te pravne zavrzlame, talijanska tvrtka Ansaldo iz Monfalconea odustala je od kupnje i ulaganja u poduzeće s kojim godinama posluje. Isto tako, neriješeno je i vlasništvo nad poslovnim zgradama TESU-a koje čine oko deset posto Uljanikova pomorskog dobra.

'Neriješeni vlasnički odnosi kamen su oko vrata. Ne možemo doći do kredita koji su za ovu tvrtku pitanje opstanka. Ne želimo ići u štrajk. Želimo nastaviti proizvodnju, jer TESU ima perspektivu, samo tražimo da nam se pomogne', zaključio je Kutlača.